Vinteren kalder på træpiller – Den billige energiløsning

Det er blevet vinter igen, og temperaturen er faldet betydeligt. Dette betyder for mange husstande, at varmeregningen går i vejret og stiger med adskillige procent. Det er derfor en årstid, der minder os om vores energiløsnings præstation og behovsopfyldelse. Mange mennesker kan nemlig spare mange penge især om vinteren ved at skifte energiløsning til fx et pillefyr, der benytter sig af træpiller. I forhold til løsninger som olie og el er træpiller en relativt billig løsning, som giver en god varme for kun en brøkdel af pengene.  En familie, der går fra el til pillefyr og træpiller kan spare ca. 70% på deres varmeudgifter. Valg af energiløsning har derfor en enorm indvirkning på varmeudgifterne, og det gør træpiller ekstra interessante. Det kan dog virkelig uoverskueligt at skifte til træpiller og pillefyr, da omkostningerne forbundet med investeringen i et nyt pillefyr ikke er ubetydelige. Det er dog vigtigt, at se på investeringen med matematiske briller, da investering i realiteten vil være tilbagebetalt på blot 2 til 4 år, og derefter vil brugen af pillefyret og træpillerne kun spare husstanden penge. Dette gælder dog ikke kun for familier, der varme deres ejendom op med el eller olie. Også ejere af ældre træpillefyr kan gavne af at investere i et nyt pillefyr, da energiudnyttelsen er steget voldsomt de seneste år på nye pillefyr. Dette betyder,at husstande, der allerede fyrer med træpiller, men har et ældre pillefyr vil kunne tilbagebetale investeringen i et nyt og moderne pillefyr på 3-5 år.

Træpillernes betydning

Det er dog ikke kun fyret, der har indflydelse på energiudnyttelsen. De anvendte træpiller har næsten lige så stor betydning for besparelsen og den generelle oplevelse, da billige træpiller fra især østliggende lande af ringe kvalitet begrænser energiudnyttelsen og dermed også besparelsen. Udover dette kan billige træpiller også ofte være svære at håndtere, da de lettere smuldre, danner mere støv og aske og kommer i dårligere poser. Det kan derfor let betale sig at købe træpiller af høj kvalitet. Disse bliver oftest produceret i Sverige og Tyskland med mærker som Varga, Vida, Stockhorvan og German Pellets.  Disse træpiller er udover at være af høj kvalitet også lavet af rester fra savværksindustrien og lignende, hvilket er med til at gøre disse mere miljøvenlige, da mængden af CO2 frigivet af forbrændingen af træpillerne er den samme, som mængden af CO2 frigivet af forrådnelsesprocessen træet ville have gennemgået, havde de ikke været lavet om til træpiller.

Det anbefales derfor, at en køber af træpiller bør finde en leverandør, der sælger billige træpiller i høj kvalitet helst svensk eller tysk.