Skab din egen virkelighed med en 3D printer

Fremtiden rykker stille og roligt ind i hjemmet hos den enkelte person med en 3D printer. Mange landvindinger er blevet gjort gennem tiden, og det lyder da næsten som det rene science fiction at kunne kreere sin vision på en computerskærm og efterfølgende printe den i tre dimensioner.

Men fremtiden er ikke langt væk med en 3D printer, hvor alle personer fra den hobbyinteresserede, der godt kunne tænke sig at gøre sin vision til virkelighed, eller den uddannede cand. mag, der gerne vil kunne mærke resultater, før de eventuelt bliver før ud i livet, har en chance for at være med.

Fremtidens 3D printer bliver allemandseje

For menigmand lyder det måske som utopi at tro, at man kan få en idé, skrive den ind på en computer og se den komme til live på en 3D printer. Det er da heller ikke så mange år siden, at den slags var forbeholdt eliten, der havde pengene og midlerne. Heldigvis har mange firmaer kastet sig ind i kampen om selv at bygge en 3D printer, som den private person kan få råd til, så det ikke kun er de store firmaer, der har patent på at kunne udvikle den slags maskiner.

Det handler alt sammen om – som det altid har været med ny teknologi – at kunne udvikle komponenter, der ikke overstiger en formue at skabe, og at skabelsen af en enkelt enhed ikke overstiger muligheden for at kunne erhverves af private personer.

Funktionen bag

Hvis man ikke har den store indsigt eller begreb om mekanismerne bag en 3D printer, kan det virke uoverskueligt at skulle forestille sig, hvordan maskinen virker.

Forenklet set drejer det sig om et computerprogram, hvor man på sin egen computer får sin vision visuel på skærmen. I selve 3D printeren agerer forskellige akser, der står for rumdimensioner, som definerer afgrænsningen af en 3D printer (for eksempel er z-aksen til for at justere højden). Herefter sørger et printerhoved for, at det rette materiale ender i den anførte form – og pludselig står man med den figur, som for kort tid siden bare var et billede på en computerskærm, i hånden.

Velsmagende nyskabelse

Det foretrukne valg af materiale til en 3D printer er plastik, men man kan også vælge for eksempel chokolade, ler, gips eller karamel. Der er endda forlydende om, at en virksomhed i USA vil bygge en 3D printer, der kan lave udskrifter i bøffer!  En trend i Japan dikterer, at gravide kvinder kan få lavet et 3D billede af deres foster, før det er født.

Mulighedernes verden

Denne nye opfindelse kan vise sig at være banebrydende for teknologi i rummet, da man i fremtiden måske ikke behøver at fragte enheder helt derud, men kan skabe dem på stedet. Ligeledes har den amerikanske hær set fordele i, at kunne skabe krigsmateriel på slagmarken.

Det er kun et spørgsmål om tid, før denne opfindelse – der forhåbentlig bliver allemandseje i fremtiden – kan vise sig uundværlig på mange områder.