Bliv glad for dine penge

Penge og velstand er ikke altid det samme. Det er dit forhold til dine penge, som bestemmer om du er glad og tilfreds med din rigdom, eller om du ikke er. Vi har en tendens til at antage, at flere penge automatisk giver mere lykke. Det er bare ikke sandt. Tænk over det – hvis du besluttede dig lige nu for, at være lykkelig med den velstand du har lige nu, ville du så være i stand til det? Det er på alle måder muligt at være tilfreds, lykkelig og glad med præcist den mængde penge, man har på ethvert givet tidspunkt. Hvordan kan det så være, mange vælger at være ulykkelige og kede af deres indkomst, eller deres antagede mangel på samme?

Vi bliver undervist fra vi er små i at gå efter pengene og succes’en. “Hvorfor skal jeg gå i skole?” “Det skal du for, at du kan vokse op og få dig et godt job.”. Penge og success er kriteriet, når vi vokser op. Men hvad sker der så for os? Vi ender typisk enten i et arme-og-ben job, der ikke gør os glade og giver os nok penge, eller vi kører karrierre ræset fuldt ud og bliver stresset og glemmer de vigtige prioriteter heri livet. Ingen af disse alternativer er specielt rare.

Min erfaring er, at jeg kan vælge, fra dag til dag, om jeg vil være ked af, eller glad, for hvor meget jeg tjener. Der er ikke så meget jeg kan gøre ved det i dette sekund, så hvorfor bekymre sig? Mit råd er dog ikke at ligge på den flade side og acceptere middelmådighed. Absolut ikke! Jeg mener fuldt og fast at man skal gå efter sine drømme, gå linen ud. Men hænger den filosofi ikke typisk sammen med et drive, der er baseret på utilfredshed med det bestående?

Ikke efter min mening. Du kan sagtens være glad for hvad du har nu, nyde øjeblikket og samtidig være på vej i en retning. På samme måde som du kan cykle på arbejde, men samtidig nyde udsigten på vejen. Det er vigtigt at vide, hvad du vil og hvor du vil hen. Når du ved hvor du vil hen, er der kun én ting at gøre: Sæt i gang. Gør mindst én ting hver dag, der bringer dig tættere på dit mål. Især hvis du er en mand, vil dette resonere dybt i dig, da mænd er meget målorienterede. En typisk mand vil ikke kunne gå i seng om aftenen og have det godt med sig selv, hvis ikke han havde udført en del af sin “mission” den dag. Kvinder kan have det på fuldstændigt samme måde, men skal i mange tilfælde kultivere denne følelse mere, før den komer naturligt.

Når du arbejder for, hver dag at gøre mindt én ting, der bringer dig tættere på dit mål – karrieren, den nye viden, det gode job – så har du samtidig hele dagen til at nyde det stadie du er på nu. I zen snakker de om at nyde dit plateau. Acceptér det stadie du er på, nyde det fuldt ud, og arbejd dig langsomt hen imod dit mål. Det er den eneste måde at nå til langvarig lykke. God fornøjelse på rejsen!

Jakob Agerbæk er freelance tekstforfatter og arbejder i øjeblikket med emner som cykellås og cykel anhænger