Få styr på familieoverdragelsen

Der tales om en såkaldt familieoverdragelsen, når der skal gives en bolig videre til børn fra forældrene. Og dette skal naturligvis gøres på gode, trygge, sikre og de helt rigtige vilkår. Dette kan være relevant i en række forskellige sammenhænge. Det er fx ofte set ved de såkaldte “forældrekøb,” hvor en forælder vælger at købe en lejlighed til sit voksne barn og herefter overdrage det. Men det kan også være, at man har et sommerhus, som alligevel skal videregives (arves) til børnene, og derfor vælger man blot at gøre det nu.

Ting at være opmærksom på ved familieoverdragelse

Naturligvis er der en række forskellige ting, som du skal være opmærksom på, når du skal i gang med at foretage en familieoverdragelse. Det kan være alt fra SKAT, økonomi og juridiske aftaler, der skal udarbejdes. Derfor er det for mange den helt rigtige løsning at få fat i en professionel, som kan hjælpe. Og her kan du fx gå til Juridiskservicecenter, som er eksperter i familieoverdragelse.

Den første regel, som mange kender, er den såkaldte 15%-regel. Den har noget at gøre med SKAT. Og her er ligeledes en række forskellige ting at være opmærksom på. Har du ikke styr på det, så findes der en række forskellige steder, hvor du kan finde mere information om det på internettet. Men ellers kan du naturligvis også vælge at gå til en professionel, der lever af netop dette og derfor kender rigtig godt til alle aspekter af det.

Du kan give afgiftsfrie gaver

En anden væsentlig ting at overveje er de såkaldte afgiftsfrie gaver – altså gaver, som der ikke skal betales SKAT af. Her er reglen, at du må maks give for omkring 60.000 kroner om året til dit barn skattefrit. Men denne regel gælder altså pr. forældre – og pr. barn. Så det vil sige, at hvis begge forældrene giver gaver, så kan det altså godt overstige 120.000 kroner på årlig basis (hvis der naturligvis er ligelig fordeling mellem forældre), uden at der skal betales SKAT. Dette er derfor en god regel at kende til, som kan spare dig for nogle penge.

Hvis der er tale om svigerbørn gaver, men her er der dog et markant lavere loft for, hvornår der skal betales SKAT – det er her helt nede på omkring 22.000 kroner. Og hertil skal du ydermere huske, at en forældre ikke bare må give det til sit barns kæreste. Nej, barnet og svigerbarnet skal være gift, før denne regel gælder.