Om The Cures hit “Friday I’m in Love”

The Cures hit ”Friday I’m in Love” er en af de melodier, der hænger ved. I denne sang udtrykker forsangeren og guitaristen i The Cure, Robert Smith sin forelskelse i sin kæreste, når det bliver fredag for derefter at droppe hende resten af ugen indtil næste fredag. Man kan så spørge, hvorfor han gør dette? Hvorfor kun fredag? Er det kærlighedens smerte, der er for stærk? Er han for tungsindig til forelskelse alle ugens dage undtagen fredag?

Albummet Disintegration, projektet før Wish med ”Friday I’m in Love”, fra 1989 havde et meget dystert tema. Albummet blev lavet under så tungsindige omstændigheder, at Robert Smith frygtede, at det ville blive bandets sidste. Når det lykkedes bandet at udholde, skyldtes det en række udskiftninger af personerne omkring bandet. Det næste album, Wish fra 1992, afspejler et nyt og mere optimistisk livssyn. Wish blev The Cure’s største kommercielle succes. 1

Svaret på spørgsmålet om jeget i ”Friday I’m in Love” er for tungsindig alle ugens dage undtagen fredag, findes måske i interviewet med Robert Smith i magasinet Spin: ”Friday I’m in Love” er en dum popsang, men samtidig er den faktisk ret fantastisk, fordi den er så absurd. Den er så uforenelig med min normale karakter – meget optimistisk og virkelig ude i lykke land. Det er rart at nå den modvægt. Mennesker tror, at vi (The Cure) skal forestille at være ledere for en eller anden form for ”dysterheds bevægelse”. Jeg kunne side og skrive dystre sange hele dagen, men jeg kan bare ikke se pointen. 2 I forlængelse heraf afslog Smith enhver antydning af, at han var ”hivende efter vejret” glad, til trods for albummet Wish’s forholdsvis muntre lyd. ”Sig ’lykkeligere’. Jeg er stadig ulykkelig generelt”, insisterede han på. ”Jeg mener tekst-vis, er der kun to numre på det nye album, der er ulykkelige, så jeg formoder, at jeg ikke kan være så ulykkelig for tiden – men det er jeg, virkelig. Det er den samme kerne af fortvivlelse, der aldrig går væk.”3

Hvad så med med humøret og kærligheden om fredagen? Og hvis Robert Smith dybest set er fortvivlet og ulykkelig hele tiden, er det så ikke svært at skrive en munter sang, der spreder godt humør? Ifølge siden ”Rolling Stone” på internettet er ”dumme pop sange” vanskeligere at skrive for Smith: ”Oprigtig dum pop lyrik er meget vanskeligere at skrive end mine sædvanlige udgydelser gennem hjertet”, sagde han. ”Jeg gik igennem hundredvis af papirark forsøgende på at skabe tekst til dette nummer. Du er nødt til at ramme noget, der ikke er tåkrummende – en simplicitet og naivitet der kommunikerer. Der er en dumhed, der ligesom slår revner. Vi har altid lavet popsange. Det er bare nogle gange, de er alt for nede – en form for desperate.”4

Den lyriske idé, som mange betydelige ting, kom til ham under en tur til baren: ”Jeg mødte de andre i gruppen uden for denne pub nær studioerne, og det var fredag eftermiddag,” sagde han i 1997. ”Jeg havde tænkt, ’Har nogen nogensinde lavet dagene i ugen?’ Jeg syntes rigtig godt om [ideen], og jeg skrev denne sang på turen”.5 Så Robert får ideen til sangen en fredag. Det er nok hans fredags-tilstand, der gør, at ”Friday I’m in Love” er mulig. Så selvom han er fortvivlet generelt, og hele tiden har en kerne af fortvivlelse, der aldrig går væk, lykkes det altså at skrive en mere lykkelig sang. Grunden til at det dystre og kernen af fortvivlelse tilsyneladende er meget stærk i Robert Smith, kan skyldes, at The Cure ligesom dyrker det dystre. Det er måske blevet en form for identitet for dem.

På internetsiden ”Rolling Stone” står der, at i det mindste kom noget at lyrikken til ”Friday I’m in Love” direkte fra Smiths hjerte: “Spinning round and round/Always take a big bite/It’s such a gorgeous sight/To see you in the middle of the night” rygtes at være en reference til at løbe ind i hans kone Mary i køkkenet midt om natten.6 Altså er der lyspunkter i mørket.

Angående musikvideoen til ”Friday I’m in Love”, står der på ”Rolling Stone”, at den kun tog to timer at lave. Bandet havde et langt samarbejde med filmskaber Tim Pope. Popes arbejde med sangen har et muntert udtryk af kontrolleret kaos. Filmoptagelser af bandet i et filmstudie spillende med overdimensioneret legetøj er sammenklippet med optagelser af optræden alt imens et bagtæppe skifter tilsyneladende tilfældigt. Musikvideoen til ”Friday I’m in Love” var et noget mere friskt anliggende end Popes normale arbejde. Som en kort sidebemærkning skal det nævnes, at indfaldene i videoen reflekterer begejstringen i musikken. ”Den var så sjov at lave, og den fangede sangen perfekt”, har Smith udtalt.

På ”Rolling Stone” står der, at ”Friday I’m in Love” videoen indeholder nogle subtile vink til nyskabende stille filmskabere. En figur klædt som Oliver Hardy – fra comedy duoen Gøg og Gokke – vandrer igennem, og de planetariske baggrunds rekvisitter er en hyldest til Georges Méliès kortfilm fra 1907 The Eclipse: Courtship of the Sun and Moon. Pope selv er med i en kort scene i videoen, hvor han som instruktør kommer ridende på en rokkende hest, og råber: ”Cut!” i en megafon.

På ”Rolling Stone” står der, at Smith har et vanskeligt forhold til sangen, og sommetider hader han den. Populariteten var et tveægget sværd for The Cure. Mange troede, at de var et såkaldt ”New Wave” pop band. Dette førte til, at Smith udtalte til Musikexpress i 2000: ”De mennesker, der godt kan lide ”Friday I’m in Love”, er egentlig ikke The Cure fans. De er ikke dem, som køber mine plader.”

På ”Rollings Stone” står der endvidere, at Smith havde det svært med den berømmelse, der kom i kølvandet på udgivelsen af Wish og af musikvideoen, der kørte i rotation på MTV. ”Vi havde brugt så frygtelig lang tid på at blive kendte. [Da] det skete, omend, fandt jeg det ubehageligt”, fortalte han EW i 2007. At Robert havde et ambivalent forhold til ”Friday I’m in Love”, viser følgende udtalelse i forlængelse til udtalelsen til EW: ”I lang tid, kunne jeg ikke lide bestemte sange fordi jeg tænkte, ’Du er at bebrejde, dit dumme svin. Du gjorde mig populær.’ ’Friday I’m in Love’ er et perfekt eksempel’. Alligevel har Smith adskillige gange refereret til sangen som ”en af mine tre favorit Cure singler nogensinde”.7

Alt i alt viser ovenstående, at ”Friday I’m in Love” indeholder flere elementer. Det er både en glad umiddelbar sang og en sang med mere raffinerede hints. Den taler nok til et bredere publikum end de fleste andre sange af The Cure. Man er altså ikke nødvendigvis The Cure fan, fordi man kan lide ”Friday I’m in Love”.

1Kilde: https://www.rollingstone.com/music/lists/the-cures-friday-im-in-love-7-things-you-didnt-know-w477370

2Kilde: http://www.songfacts.com/detail.php?id=14988

3Kilde: Se fodnote 1

4Kilde: Se fodnote 1

5Kilde: Se fodnote 1

6Kilde: Se fodnote 1

7Kilde: Se fodnote 1