Hvad kræver det at finde laveste pris på nettet

Som læser er du allerede nu berettiget til at ryste blot en smule på hovedet, mens du sender os et overbærende smil 🙂

Det er jo ikke nyt for nogen, at det kan være betydeligt billigere at købe sine varer via netbaseret postordre end at betale fuld pris i en murstensbaseret detailforretning. Der er dog en grund til at det kan være interessant at kaste et blik på hvor stor priskonkurrence der er mellem de forskellige netbutikker, særligt afhængig af hvilken branche man bevæger sig i.

Står man for at skulle anskaffe sig et produkt, som ikke er blandt de mest solgte, kan det nemlig være noget af en (tidskrævende) jungle at lave den prissammenligning som de fleste af os gennemgår før vi handler på nettet. Vi vil her give et eksempel, baseret på erfaringerne da vi skulle undersøge prisniveauer for den gode hjemmeaffugter Woods DS28 til websitet www.billigaffugter.dk.

Amazon og byggemarkeder

I første omgang undersøgte vi om den pågældende maskine kunne fås hos Amazon i England, da de oftest er billigst på de varer som de kan levere. Woods affugtere er dog ikke i deres sortiment. Dernæst fulgte en undersøgelse af både hjemmeside og rundringning til Bauhaus, Silvan og XL Byg for at høre om det var noget de kunne skaffe. Ingen af butikkerne solgte DS28, til trods for at den er blandt de bedst sælgende hjemmeaffugtere i Norden gennem de sidste 10 år.

Google søgning

Vi måtte nu ty til den lidt mere besværlige metode med at sortere rundt i resultaterne fra Google efter at have søgt på modelnavnet i kombination med forskellige ord som “pris”, “bestil” og “salg”. Det fremgik efter et stykke tid, at der var betydelige forskelle i prisen, og at de forskellige udbyder ikke engang var enige om den vejledende udsalgspris.

BilligVVS sælger DS280 til kr. 3950, nedsat fra en førpris på kr. 5619, VVSGiganten sælger den til kr. 4000 nedsat fra kr. 4500, mens LavprisVVS nøjes med at angive deres egen pris, som er kr. 3900. Det er med andre ord som forbruger meget let at lade sig narre af de fuskede førpriser, og man kan let overse, at den billigste af ovenstående faktisk er dem som ikke reklamerer med prisnedsættelse. Vi testede en lang række online VVS butikker, og billedet er repræsentativt for de fleste af dem.

Pricerunner

Vi håbede så, at vi kunne finde redning i prissammenlignende websites som Pricerunner. Her viser det sig, at der for en kategori som affugtere ikke er særlig god datakvalitet, og Woods DS28 dukker op under en masse lidt forskellige modelbetegnelser, så det i praksis er svært at lave en fyldestgørende sammenligning uden at fritekstsøge på kryds og tværs. En søgning på “DS28” giver eksempelvis IKKE et link til den billigste leverandør, men finder 4 netbutikker som sælger DS28 til priser mellem kr. 3700 (Wupti) og 4500 (skiftselv.dk).

Først når man vælger kategorien “luftrenser”, som strengt taget ikke er dækkende for affugtere, finder vi den absolut billigste leverandør, som er svenske Webhallen, som har åbnet en dansk netbutik, og sælger Woods DS28 til kr. 2400 og kan sende den til Danmark for kr. 69. Webhallen angiver ikke nogen førpris, så det er altså ikke til at se, at de sammenlignet med eksempelvis den vejledende pris hos BilligVVS giver 57 % rabat.

Konklusion

Skal man konkludere noget ud fra vores lange vej gennem prisjunglen for en konkret affugter, så er det altså, at man ikke på nuværende tidspunkt på en let måde kan finde den billigste pris på et enkelt sted, eller med en enkelt søgning. Man er ganske enkelt nødt til at tage sig den tid det kræver at afsøge markedet grundigt før man lægger sinde hård tjente penge på bordet.