Oplevelser – årets hit under juletræet

Oplevelsesgaver spås af mange førende forbrugseksperter til at blive et af julens helt store gavehits, og vi vil sikkert opleve, at mange af disse oplevelsesgaver ender under træet i mange, danske hjem. Især mange unge har taget oplevelsesgaverne til sig, i en grad som ikke matches af andre befolkningsgrupper. Næsten to ud af hver tredje danskere imellem 18 og 24 år ønskede sig således en oplevelse i julegave i 2011, og det tal er højest sandsynligt kun steget siden da. Danske kvinder er de eneste, som tilnærmelsesvist ønsker sig oplevelser i samme grad som de unge gør det, da de også har taget hele konceptet til sig, og ønsker sig oplevelsesgaver i stor stil. Kvinder ønsker sig især massage og wellness-relaterede oplevelser, hvor der er mulighed for at blive forkælet  og få ladt batterierne op på en og samme tid.

Men hvorfor er oplevelser så populære? Ja, svaret på dette spørgsmål er på en og samme tid lige så enkelt, som det er komplekst. Her vil jeg igen referere til førende eksperter indenfor området, som har været ude og udtale sig omkring den voksende popularitet, som de fleste oplevelsesgaver gennemlever for tiden, om det så drejer sig om et ferieophold i udlandet eller biletter til en sportsbegivenhed. Disse eksperter er alle enige om, at grunden til at vi danskere finder oplevelsesgaver så interessante, både når vi laver ønskeseddel, men så sandelig også når vi selv giver gaver, er, at vi som individer i højere grad end tidligere definerer os selv på baggrund af de ting vi omgiver os med, og her tænkes der på alt lige fra det tøj vi går og står i til de køkkenredskaber, som vi bruger til at lave vores mad med. Et resultat af denne spejling i forbrugsgoder er, at det er svært for udefrakommende at finde lige præcis den trøje eller lige præcis den køkkenkniv, som passer ind i den identitet, som vi med møje og besvær forsøger at opbygge og vedligeholde. Mange ser som en konsekvens heraf oplevelsesgaver som et sikkert helle, når der skal købes gaver, og det er en af grundene til, at oplevelser af enhver slags har haft så meget vind i sejlene som tilfældet har været.

At vi samtidig er begyndt at rejse og opleve mere, og derfor automatisk vil efterspørge mere af den slags, har selvfølgelig også påvirket vores valg af gaveønsker, men dette er i mange eksperters øjne en for letkøbt forklaring. Hvorom alting er, så er oplevelsesgaver en af tidens store nyklassikere, og mange vil uden tvivl finde en oplevelse med deres navn på under juletræet i år. Så er spørgsmålet bare om DU er en af dem.