Af de ca. 220.000 sommerhuse, der er opført i Danmark, ligger størstedelen tæt på kysten. Få små lande råder over så store kyststrækninger som Danmark, hvilket betyder at danske sommerhuse er attraktive lejemål, idet de fleste har kort afstand til havet. Og præcis hvor kort afstand, der er til den blå bølge, er afgørende for prisen på sommerhuset. Hvis du er på jagt efter et sommerhus, er der mange penge at spare, hvis du er villig til at rykke blot 100 meter længere væk fra vandet.
De fleste danske sommerhuse er opført i Odsherred, Gribskov, Ringkøbing-Skjern og Syddjurs kommuner. Mens der ingen sommerhuse er i Frederiksberg, Glostrup og Albertslund kommuner. Postnummeret spiller en stor rolle for kvadratmeterprisen – og også på, hvor store besparelser, du kan opnå ved at rykke længere væk fra kystlinjen. Hvis du kigger på sommerhus i de dyre postnumre, kan der være besparelser på om til en halv million kroner.
Dyr udsigt
Hvis du kan ’nøjes’ med 2. klitrække, er der penge at spare. En afstand på 50-100 meter længere til vandet, giver store besparelser. Sommerhuse med 50 meters afstand til havet har en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 24.201 kr. For et en feriebolig i denne kategori på 90 m2 skal du regne med en pris på: 2.178.090 kr. Rykker du blot 100 meter længere væk fra havet falder prisen betydeligt. Her er kvadratmeterprisen i gennemsnittet 18.220 kr. Hvilket betyder, at du kan erhverve dig et tilsvarende sommerhus for 1,639,800 kr. – og dermed spare over en halv million kr. Når sommerhuskøbet skal finansieres (vil ½ million gøre en stor forskel.
Geografiske forskelle
Afstand til vand spiller som beskrevet en væsentlig rolle i forhold til prisen på et sommerhus. Det samme gør sig gældende for de geografiske forskelle. Populære sommerhusområder som f.eks. det Nordsjællandske Gillelejeområde har en markant højere kvadratmeterpris end lignende ferieboliger på Lolland.
Hvis du primært køber et sommerhus som en investering er beliggenheden naturligvis en afgørende faktor. En god beliggenhed kan være med til at garantere dig, at du nemt kan komme af med sommerhuset igen. Et sommerhus i attraktive feriebyer er også lettere at leje ud og tage en høj husleje for. Når sommeren er på sit højeste, udlejes over 40 pct. af sommerhusene i de mest besøgte kommuner.
Hvis du derimod primært køber et sommerhus for at gøre det til din egen private get-away, hvor du vil bruge weekender og ferier i selskab med venner og familie, så kan du spare mange penge ved at kigge på de lidt oversete sommerhusområder.
Spar penge i sommerhuset
Når du har erhvervet dig et sommerhus, kan du fortsætte med at tænke økonomisk og fortsat spare penge. Hvis du oftest vil anvende sommerhuset i sommerperioden, kan det være fordelagtigt at installere en solfanger. En solfanger kan levere energi til opvarmning af huset samt varmt vand – det kræver dog et vandbaseret radiatorsystem. Om sommeren kan solcellerne stå for opvarmningen, mens en varmepumpe klarer den i vinterperioden