Bæredygtighed er vundet frem overalt i Danmark i dag, og det er ikke anderledes for tøjbranchen.
Desværre er bæredygtighed blevet en jungle at finde rundt i, for den gængse dansker. Der bliver smidt begreber rundt, som der i dag bliver smidt plastisk på gaden. Genanvendt tekstil, genbrugte materialer, brugen af bambus, økologi, miljømærkninger, slow fashion og jeg kunne blive ved. Men hvad betyder det egentlig, hvad er bæredygtigt tøj?
Det jeg her vil skrive om, er hvordan tøj skal være bæredygtigt igennem alle processer. Ikke bare fordi man har købt sig til en miljømærke, ikke bare fordi der er valgt et mere miljørigtigt materiale som bambus og bestemt heller ikke bare fordi man har en økologisk produktion.
Kig på fragten
En af de helt store syndere når vi snakker bæredygtighed og tøj, er fragten. Mange af de store webshops i dag er udenlandske. De tilbyder gratis fragt, og gratis returnering. Det betyder at de samme stykke tøj bliver kørt, fløjet eller sejlet frem og tilbage flere gange.
Den danske webshop Laslity, giver et bud på hvordan fragten kan gøres mere bæredygtig. Med tilbuddet om levering på cykel i nærområdet, spares nemlig enorme mængder CO2. Ligeledes er der lager i Danmark, så de ordrer der bliver sendt ud skal ikke så langt.
Køb lokalt
Når du handler lokalt er det klart at du har et mindre udvalg. Men du handler også et sted, hvor der er en langt større gennemsigtighed. Lokale handler, enten i lokale webshops eller lokale fysiske butikker, er med til at støtte lokalsamfundet og det giver det bæredygtige tøj et boost.
Vælg den rigtige emballage
De fleste tekstilforretninger er begyndt at bruge bionedbrydeligt materiale. Det er i sig selv også rigtig fint. Men der findes meget bedre løsninger på markedet. Eksempelvis laver Re-Zip en cirkulær løsning. Her tilkøber du selv emballage, som du derefter returnerer til Post Nord. Når Post Nord så leverer tilbage til Re-Zip får du en rabatkode til den forretning du har handlet i. Det er en god måde at bidrage til bæredygtighed.
Vær forsigtig med økomærkninger
Der findes som sagt rigtig mange mærkninger. De fleste er kendte af den gængse dansker, og derfor stoler man på dem. Men før du bare siger, hov den kender jeg, så den må være miljørigtig, så tænk lige en ekstra gang. Mange mærkninger er der faktisk ikke særlig store krav til. Det er blot en mærkning de større brands har, da det faktisk er ret dyrt at få.
Vælg det rigtige materiale
Bomuld er stadig det mest udbredte materiale til at lave tøj. Men i dag er der mange alternativer. Nogle genbruger plastisk til at lave alt muligt tøj. Andre tyer til økologisk bomuld. Der er også nogen i dag der genanvender brugte tekstiler til at sy nye.
En af de mere populære løsninger er tøj lavet i bambus. Især er bambusstrømper vundet meget frem de senere år.
Alle de løsninger har hver sine fordele og ulemper. De er bæredygtig på hver sin måde. Det kan kun anbefales at undersøge de enkelte tekstiler nærmere. Herfra kan man så vælge hvad man selv synes er det rigtige, og hvordan man laver bæredygtigt tøj.