Har du længe ønsket dig at tilslutte dig det trendy og morderne look og lave en rå og rustik murstensvæg i dit eget hjem, så guider en maler i Brøndby dig her til, hvordan du opnår et flot resultat, du med stolthed kan kigge på.
1. Banke, banke på
Selvom du har besluttet dig for at give dig i kast med en rå murstensvæg er du desværre betinget af, at din bolig er bygget af mursten. Er din bolig bygget inden 1930 er der stor sandsynlighed for, at der gemmer sig en væg af mursten bag al gipsen og malingen. Men mon ikke det er god idé lige at være på den sikre side, inden du begynder at pille al tapetet ned for blot at opdage, at det ikke kan lade sig gøre.
Du kan start med at lytte dig frem ved at banke på væggen. Føles det meget hårdt, når din hånd rammer væggen, ligesom hvis du klappede på en sten, så er der højst sandsynligt mursten at finde inde omme bagved.
For at være helt sikker kan du bore i væggen – her skal du selvfølgelig været indforstået med, at det vil give et hul i væggen, som du efterfølgende skal dække igen. Hvis det altså viser sig, at der ikke er en murstensvæg.
2. Fjern gips, tapet, maling osv.
Har du været heldig og fundet mursten, er det nu tid til at få al tapet, gips og puds væk. Du ser det måske som en god måde til at få afløb for nogle af livets ophobede frustrationer, men her er det faktisk vigtigt at være varsom. Pil det derfor af stille og roligt. Ellers kan du risikere at dele af murstenen ryger med, og det er du ikke interesseret i. Brug gerne en stålbørste til at få det sidste puds af, når du er ved at være færdig.
3. Huller og fuger
Nu skal du i gang med at tage nogle valg om, hvor råt et udtryk, du ønsker. Væggen er rå i sig selv, og du kan egentlig vælge at lade den stå, som den gør nu med ruller og revner, de steder hvor det naturligt er dannet. Ønsker du i stedet et mere ensartet udseende, skal du vælge enten at lappe alle revner og huller eller fjerne fugerne helt og lave nogle nye. Uanset hvad du vælger, kan det være en god idé at udfylde revnerne med en fugemasse, der minder om den, der er brugt i forvejen.
4. Tørretid er guld
Når du har fyldt nyt fugemasse i er det efterfølgende tid til at lade det tørre. Her er det vigtigt, at du sørger for, at væggen er HELT tør, før du foretager dig yderligere. Når den er tør, er det tid til at hive en spand med vand frem og skrubbe murstenene. Forsøg i første omgang at se, om du ikke kan få kalken af med vand og knofedt. Er det ikke muligt kan du blande eddikesyre i vandet og efterfølgende skrubbe. Sørg for at læse blandingsforholdene på mærkatet. I denne proces er det vigtigt, at du er varsom, da syren kan være en farlig sag. Husk derfor nogle handsker og beskyt også gerne dine øjne med nogle beskyttelsesbriller.
5. Grundig med grunderen
Så er du nået til det sidste skridt i vejen mod din nye rå og rustikke murstensvæg – grunder.
Inden da har du igen lige skulle sørge for, at muren er fuldstændig tør, inden du giver grunderen frem. Ellers vil den nemlig ikke have en særlig optimal virkning. Grunden til at grunder er, at det holder støvet fra murstenen væk, den lukker altså væggen. Hvilket jo er mere rart, så du ikke rammer en støvsky hver gang, du sætter dig i din sofa.
Du er nu klar til at give dig i kast med din egen rustikke murstensvæg. Selvom du har fået disse gode råd, kan du måske derfor stadig synes, at det virker som et uoverskueligt projekt. Hvis det er tilfældet, anbefaler maleren i Brøndby, at det altid vil være en god idé at søge hjælp hos en professionel. På den måde undgår du at stå med en grim væg og et ærgerligt udtryk.