Energirenovering – god investering, der gavner miljøet

Har I planer om at bygge om derhjemme? Vil I lægge kvadratmeter til jeres bolig eller renovere de eksisterende? Om I bygger nyt eller forbedrer, det I har, så overvej, om I ikke samtidig skal energirenovere jeres bolig. Det er en god investering, der tilmed gavner miljøet.

Hvornår skal jeg energirenovere?

Det kan være en stor mundfuld at gå i gang med at energirenovere en bolig fra top til tå. Hvis energirenoveringen kan tænkes ind løbende, når I bygger om, vil det være den umiddelbart mest logiske måde at gøre det på. Der kan også opstå behov for at gøre din bolig mere attraktiv f.eks. i forbindelse med hussalg – her kan grønne omstillinger også vise sig at være en god investering. Energirenovering kan tænkes ind, når I:

  • Skal købe bolig
  • Skal sælge boligen
  • Bygger til
  • Skifter varmekilde
  • Renoverer tagkonstruktion
  • Udskifter døre og vinduer
  • Fornyr køkken
  • Istandsætter badeværelse

Hvor får jeg hjælp til energirenovering?

Hvis I har besluttet jer for at energirenovere, vil I naturligvis gerne komme godt fra start, og gennemføre renoveringen mest optimalt. Renovering er forbundet med omkostninger, som bliver til investeringer – og for at få det bedste udbytte kan I gøre et godt fodarbejde. Og det koster ikke nogetJ I kan overveje at hente hjælp og inspiration på følgende måder:

  1. Brug jeres netværk. Har I familie eller venner, der har renoveret fornyligt? Udnyt deres tips og lær af deres fejl.
  2. Tag kontakt til fagfolk – håndværkere, murere, vvs-arbejdere mm – de er i feltet hver dag og har ofte fingeren på pilsen i forhold til, hvilke tiltag der virker bedst – og er populære.
  3. Tag til møde med banken – find ud af, hvad I har råd til. Ofte kan man låne mere til løsninger, der energioptimerer, da de på sigt vil mindske jeres udgifter.
  4. Undersøg mulighed for tilskud.

1. Brug jeres netværk

Dit netværk kan være en stor hjælp i forbindelse med energirenovering. De erfaringer andre har gjort sig, kan komme jer til gode. Ofte vil folk meget gerne fortælle og dele deres byggeerfaringer, så vær ikke bange for at spørge familie, venner, naboer eller kolleger til råds. I kan sikkert også være heldige at finde en blogger, der kommer med gode råd til netop de projekter, I står overfor.

2. Kontakt fagfolk

Når du har fået ideer og inspiration fra dit netværk og internet, er det tid til at hive fat i fagfolkene. De kender processerne og kan estimere hvor lang tid jeres projekter vil tage. Lav evt. en aftale med en håndværker, der kommer og ser på jeres bolig an. På den måde kan han/hun bedre vejlede jer om de konkrete projekter. I kan også få klarhed omkring, om der er dele af renoveringen I selv kan stå for i samarbejde med håndværkeren.

3. Få styr på finansieringen

At energirenovering på sigt vil gavne jeres økonomi, er et godt kort at have på hånden, når i skal se på lånemulighederne til en energirenovering. Det er en god ide at undersøge lånemarkedet og hente flere lånetilbud

4. Undersøg mulighed for tilskud til energirenovering

Når I energioptimerer, er der mulighed for at søge tilskud, ligesom I muligvis er berettiget til håndværkerfradrag. Nogle energiselskaber giver tilskud til energirenoveringer. Undersøg hvad de forskellige energiselskaber kan tilbyde jer, og husk at søge om tilskuddet før i påbegynder jeres renovering. Håndværkerfradraget gives til en række energimæssige boligoptimeringer – undersøg om du kan trække arbejdslønnen fra i skat.

Klar, parat, start din energirenovering

Når du har forarbejdet på plads, kan din energirenovering starte. Processen kan man aldrig forudsige 100 %, men når I er i mål, vil I på den lange bane gavne af jeres grønne valg. Besparelser på energiregning kan give jeres hus en bedre energimærkning – og øge friværdien.  Held og lykke med jeres investering