Lige siden den industrielle revolution lærte os, at kogende vand kunne omdannes til bevægelsesenergi har vi haft dampmaskiner. I begyndelsen var det ene og alene et spørgsmål om at trække maskiner og endda køretøjer i form af biler, traktorer og ikke mindst damplokomotiver.
I dagens Danmark er dampmaskinen fortrængt af nyere maskiner, der anvender elektricitet eller brændstof. Dampmaskinen ser man derfor kun som hobbyobjekt. Enten i form af veterandamplokomotiver og -traktorer eller som dampmodeller, man kan fornøje sig med derhjemme.
Og det er de små dampmaskinemodeller, jeg her plæderer for.
En dampmaskine er en model, som er tilpasset til hobbymarkedet. Man kan hælde vand på, og tænde op under kedlen med sprittabletter. Når vandet koger i kedlen skabes damp. Damptrykket kan drive stempel og cylinder på sammen måde, som de originale maskiner.
Dampmaskinerne produceres for de flestes vedkommende af tyske Wilesco, en fabrik, der også producerer mange andre metalemner (f.eks. gryder til køkkenet). Wilescos dampmaskiner samles til dels stadig manuelt. Det sikrer en høj samlekvalitet, et flot produkt og en sikker maskine.
Dampmaskinerne produceres i flere størrelser og prisklasser. De mindste er gode, når man lige skal i gang med at lege med dampmaskiner. De kan ikke trække særligt meget, men man lærer at bruge maskinen og håndtere optænding, smøring og drift af en maskine. Det er ingen katastrofe rent økonomisk, hvis man senere fortryder købet.
Hvis du gerne vil i gang og afprøve dampmaskinernes fascinerende verdern kan jeg anbefale at tage et kig på den lille Wilesco D6. Den kan godt trække en enkelt model.
De store dampmaskiner har væsentlig flere kræfter. Maskinerne er ofte udstyret med dobbeltvirkende cylindre og endda også med mere end en cylinder. Det er noget, der rykker! En stor maskine kan typisk trække adskillige værktøjsmodeller. Det er et imponerende syn.
Hvis du med det samme gerne vil have en maskine, der for alvor kan noget, kan jeg anbefale at tage et kig på Wilesco D14, D16 eller D18. Så er du godt kørende fra start.
Tilbehør til dampmaskiner findes der heldigvis masser af. Man finder nemt noget værktøj eller bevægelig model, som tiltaler éns temperament. Dampdrevet værktøj forsøger at efterligne industrien som den så ud i dampmaskinernes storhedstid. Du kan få save, hamre, cementblandere og mange andre slags værktøj. Som et lille kuriosum, kan du også sætte en dynamo til dampmaskinen. Det betyder, at dampmaskinen kan skabe strøm og få en gadelampe til at lyse.
Måske er du mere til klassisk metallegetøj. Det har Wilesco også meget af, og en del kan drives af dampmaskiner. Modellerne omfatter bla. en mand, der maler og en, der saver brænde.
Driftsmidler til dampmaskinen er ret begrænsede. Det koster altså ikke det store, at køre med maskinen. Du skal bruge vand, sprittabletter og lidt olie.
Vandet kan du tage fra hanen, men det bedste er at anvende demineraliseret vand. Så kalker maskinen ikke så let til, og den er flot og ren i længere tid. Demineraliseret vand kan du skaffe i byggemarkedet eller på tankstationen. Hvis du har en regnvandsopsamler i haven, kan du sagtens bruge regnvand. Bare du lige sender vandet igennem et kaffefilter først.
Sprittabletterne skal du købe. Det er et fast brændstof, som brænder langsomt. De lugter stort set ikke (kan sammenlignes med et stearinlys). Den er nemme at slukke, hvis man taber en tændt tablet og de holder længe. Flydende sprit er alt for svært at styre og alt for farligt.
Olien skal være en syrefri hobbyolie. Wilesco sælger en olie, der har en passende tykkelse.