4 myter om bivirkninger ved proteinpulver

Da proteinpulver er et meget benyttet kosttilskud, er der også opstået mange myter omkring det. Her kigger vi på nogle af de mest udbredte myter ved proteinpulver og dets bivirkninger.

Hvis du vil læse mere om proteinpulver, kan du gøre det inde på Suplab, som er en kosttilskuds guide. Lad os nu se på de 4 største myter om proteinpulver bivirkninger:

1. Proteinpulver skader nyrerne

Hvis man har sunde og raske nyrer, så skader et højt proteinindtag eller proteinpulver bestemt ikke nyrerne. Ser man på de undersøgelser der er lavet, tager nyrer ikke skade af proteinpulver, og i nogle tilfælde har det høje proteinindtag faktisk gavnet nyrerne.

Hvis man har syge nyrer, er det korrekt at de ikke kan håndtere særlig store mængder af protein. Derfor skal folk med nyresygdomme, undgå at spise for meget kød eller for mange mælkeprodukter, herunder proteinpulver.

2. For meget protein giver hjerteproblemer

Der er lavet mange undersøgelser omkring proteins virkning på hjertet, men det er ikke videnskabeligt bevist at proteinpulver eller meget protein skulle skade hjertet. Nogle undersøgelser har vist det modsatte, at meget kvalitetsprotein i sin kost rent faktisk gavner hjertet.

Dog ved man at meget mættet fedt, rødt kød og store mængder salt øger risikoen for hjertesygdomme. Derfor skal man sørge for at nå sit daglige proteinbehov gennem varierende proteinkilder. Fjerkræ, mælkeprodukter, fisk, æg, proteinpulver og andre slags kød er alle gode proteinkilder.

3. Proteinpulver hjælper ikke

Proteinpulver har ingen magisk effekt. Hvis din krop har brug for 100 gram protein om dagen, giver det ikke bedre resultater at drikke proteinpulver end at spise proteinerne gennem maden.

Grunden til at man ofte benytter proteinpulver som protein tilskud, er at det er billigere end kød pr. gram protein, det er nemt at medbringe og det kan gøre det meget nemmere at opnå sit daglige proteinbehov.

4. Man bliver tyk

Proteinpulver har ikke den bivirkning, at man lige pludselig skulle blive tyk af det.

Hvorvidt man tager på i vægt, afhænger af om man ligger i kalorieoverskud. Altså hvorvidt man indtager mere energi gennem sin kost, end ens krop kan forbrænde.

Her kan proteinpulver naturligvis være kilde til ekstra energi, som så vil resultere i at man tager på i vægt. Rent faktisk ønsker man at ligge i et kalorieoverskud på få hundrede kalorier, når man vil have større muskler. Hvis man styrketræner, er det først når man kommer op på en rimelig stort kalorieoverskud at man vil tage fedt på.

Vil du vide mere om kosttilskud og proteinpulver bivirkninger?
På Suplab.dk findes der en masse guides til kosttilskud, og der er også skrevet en omfattende artikel om bivirkninger ved proteinpulver. Her kan du finde meget mere viden – god læselyst!