En menneskerettighedssag for årtier

Burde Danmark stadig bevare sit stærke handelssamarbejde med Indien og overse de menneskerettighedskrænkelser, der bliver ved med at finde sted i Jammu & Kashmir? Er det på nogen måde fair at vægte handel højere end humanitet?

Siden d. 5 august i år har den indiske regering – BJP – frataget rettighederne i Kashmir og Jammu-distriktet som selvstyrende områder ved hjælp af ophævelsen af artikel 370.  Al kommunikation har været suspenderet, herunder internet-, mobil- og fastnet-tjenester. Tv-kanaler er lukket ned og trykning af de fleste aviser er ophørt.  Derudover er der blevet tilsendt et større antal soldater til den i forvejen militantbesatte del.

Ifølge en rapport fra FN er op mod 100.000 dræbt og forsvundet. Ældre og yngre kvinder har været udsat for seksuel vold efterfult af drab. I 1948 blev der underskrevet en våbenhvile mellem de to stormagter, som gang på gang er blevet brudt, hvilket har eskaleret situationen.

Det er tid til, at der bliver gået til handling omgåede, og at konflikten bliver håndteret på et national og internationalt plan. Konflikten i Kashmir er ikke ny for regeringen og civilbefolkningen har måttet leve under umenneskelige forhold i årtier, som haft store konsekvenser for i distriktet.

Det er i Danmarks sinde at skulle gå til handling samt opfordre nabolande hver gang basale menneskerettigheder bliver overtrådt rundt i verden og deltage som aktiv en mæglerpart sammen med EU og FN. Dette er uanset om Danmarks forhold til Indien er vigtig ved henblik på vækst.

Befolkningen i Kashmir har lidt alt for længe og har ret til selv at landets demokrati og frihed, ligesom herhjemme og alle andre steder i verdenen.