Det er lige nu højsæson for køb af nye dyner, så her får nogle rigtige gode råd inden valget af din nye moskusdyne. De fleste har nok mærket efterårets køligere vinde og ønsker helt naturligt en god lun vinterdyne at putte sig under.
Er du på udkig efter en ny moskusdyne, så er der nogle få vigtige ting du skal være opmærksom på ved købet. Hvis du følger disse råd, bliver du ikke snydt i forhold til kvalitetet af din nye moskusdyne.
Køb dansk producerede dyner
Ved at købe en dansk produceret moskusdyne, f.eks. fra Ringsted Dun, er du sikker på, at det du køber også lever op til de specifikationer, der står på dynen. For det første er du garanteret, at det er nye moskusdun i en god kvalitet, der er i din dyne. Samtidig får du også en garanti for, at dunene ikke er plukket fra levende fugle, men fra industrislagtede fugle. De dun, der bruges i de dansk producerede moskusdunsdyner, er et biprodukt fra de europæiske slagterier, hvor det primære formål er kødproduktionen. Ved at købe dansk, sikrer du sig, at der er taget hensyn til både dyrevelfærd og arbejdsforhold.
Bæreevne i moskusdyne
Bæreevnen i en dundyne fortæller noget om dunenes kvalitet, jo højere bæreevne jo finere dun er der brugt. En høj bæreevne (bæreevne 10 eller derover) giver en let og luftig dyne, der isolerer godt. Det er dog ikke det samme som, at sige at jo højere bæreevne jo varmere er dynen, for jo mere luft der er mellem dunene, jo nemmere kan kroppen også komme af med varmen om natten. Man siger normalt, at gåsedun er finere end moskusdun og derfor også giver en bedre dyne – det er også til dels rigtigt, da gåsedun kan have en højere bæreevne. Men kig på bæreevnen, da en Moskusdyne med bæreevne 11 er bedre end en Gåsedunsdyne med bæreevne 10.
En moskusdyne fra Ringsted Dun er altid bæreevne 11 og indeholder 90% moskusdun og 10% småfjer. Det er derfor rimelig nemt, at sammenligne moskusdunsdyner.
Varmekategori i moskusdyner
Der findes forskellige varmekategorier i de fleste typer af dyner og fælles for dette, er at det er fyldvægten i en moskusdyne, der afgør hvor varm den er. Der findes 3 kategorier indenfor helårsdyner samt en sommerdyne.
- Sval helårsdyne – har en fyldvægt på 400-500 gram og passer til personer, der har det meget varmt om natten.
- Lun helårsdyne – har en fyldvægt på 500-650 gram og er den mest almindelige helårsdyne, der passer til langt de fleste.
- Varm helårsdyne – indeholder helt op til 800 gram dun og er til dig, der er meget kuldskær.
- Sommerdyne – har en fyldvægt på 200-300 gram og er en let dyne til de varmeste sommermåneder.
Se gode tilbud på Moskusdyner her