Er du studerende, nyuddannet eller bare nysgerrig på, hvad du kan gøre for at optimere dine egne muligheder for at stå med et job på hånden, så skal du læse med her.
Rigtig mange studerende går igennem en hel uddannelse uden at skænke det med relevant erhvervserfaring en tanke. Eller det med at tilegne sig nogle vigtige og relevante kompetencer. Eller det der med at lære nogle relevante mennesker at kende, så man får opbygget et stærkt netværk.
Og netop derfor er de ikke særlig godt stillet, når de engang skal ud og søge deres eget første, voksne fuldtidsjob. Men der er heldigvis meget, som man – eller du – kan gøre for at optimere dine chancer for at komme i arbejde og ud af dagpengeland. Og du skal gøre det, lang tid før du står som nyuddannet.
Du skal først og fremmest have erfaring
Er du nyuddannet og midt i din egen jobsøgning, har du nok hørt det før. “Tak for din ansøgning. Vi har desværre valgt en kandidat med mere erfaring.” Det er en kliché af de helt store, at du skal have mere erfaring, men det er stadigvæk sandt. For det er noget af det, som arbejdsgivere vægter højst. Og erfaring er ikke bare erfaring. Det rummer mange elementer.
Hvis du har haft et studiejob eller været i praktik, så har du prøvet kræfter med det at være på en rigtig arbejdsplads. Det er godt, og det er vigtigt. Derudover så har du lært noget, som du ikke kunne igennem dit studie. Du har nemlig omsat teorien til praktiske færdigheder, og det er de færdigheder og kompetencer, som virksomhederne efterspørger.
Du er også blevet klogere på dig selv. Du ved, hvad du gerne vil arbejde med. Du ved, hvad du er god til. Og så ved du, hvad arbejdsmarkedet efterspørger. Du har altså haft mulighed for at målrette din læring efter det, du gerne vil arbejde med og det, som du ved, du kan tjene penge på.
Alt dette er noget, du ikke kan lære igennem dine studiebøger. Og derfor er det så vigtigt, at du kommer ud i felten og får noget relevant erhvervserfaring igennem et studiejob og et praktikforløb.
Netværket er lige så vigtigt
Hvis du har erfaringen og kompetencerne, er det vigtigt, at du kender nogen, der kan hjælpe dig lidt frem i køen. Og det kan dit netværk. Du er nemlig stadig nyuddannet, når du er nyuddannet – ja, du læste rigtigt – og det kan bare, uanset, gøre, at arbejdsgivere læser din ansøgning med forbehold.
Men kender du en – det kan være din tidligere chef eller kollega – der kan sige god for dig og dine evner, så er du langt. Forstil dig, at du søger et job, og du får din tidligere chef til at skrive en kort besked til din kommende arbejdsgiver. At han eller hun kan stå inde for det, du skriver om dig selv, og din kommende arbejdsgiver bør læse din ansøgning to gange.
Det gør en kæmpe forskel. Men du kan kun opnå denne fordel, hvis du har brugt din studietid på at arbejde med noget relevant og skabt dig et relevant netværk.
Så gør dig selv en tjeneste og gør dette. Så skal du du nok stå stærkt, når du engang skal søge job.