Sous vide er blevet mere og mere populært i udlandet, såvel herhjemme i Danmark. Sous Vide er en fransk måde, at tilberede sine råvarer på, og betyder i alt sin enkelthed “under vakuum”.
Denne måde at tilberede råvarer på, er ekstremt velegnet til langtidstilberedning, og dermed ideel til råvarer som kød. Kødet vil nemlig efter langtidstilberedningen, være dejlig mør og saftig, hvilket jo er ofte er eftertragtet, når man tilbereder kød.
Hvordan fungerer Sous Vide?
Hvis man har sat sig for, at prøve kræfter med Sous Vide, og ønsker f.eks., at tilberede et lækkert stykke kød, er det første trin i processen, at vakuumpakke kødet, som man ønsker at tilberede. Har du derfor ikke en vakuumpakker, eller tilhørende vakuumposer, skal du lige have anskaffet dig sådan en først.
Når du så har fået vakuumpakket dit kød, kan du sætte kødet ned i en gryde med vand, og vi skal nu have vores Sous Vide stav i brug.
Sous Vide staven fungerer på den måde, at den har et håndgribeligt håndtag, og en stålenhed, som skal sættes ned i vandet. Sous Vide staven kan nu opvarme vandet, til den temperatur, som man ønsker at tilberede kødet ved.
Under selve tilberedningen, cirkulerer Sous Vide staven vandet, så det hele tiden holder den ønskede temperatur.
Sous Vide staven kan tilkobles gryden, og man kan derfor fortage sig en masse andre ting, mens kødet tilbereder, hvilken er fordelagtigt, da det som sagt kan tilberede i rigtig mange timer.
Når tilberedningstiden så er gået, kan posen tages op af gryden, kødet kan tages ud af posen, og hvis man ønsker det, kan kødet vendes på en pande, så det får en sprød og lækker kant.
Sous Vide maskiner
Vi har allerede været lidt inde på, hvad en Sous Vide stav er. Men Sous Vide staven er ikke den eneste Sous Vide maskine, som findes på markedet.
Sous Vide vandovn
Sous Vide vandovnen har den samme effekt, på de råvarer man ønsker at tilberede, som en Sous Vide stav har. Der er dog den forskel på disse to produkter, at vandovnen har en selvstændig beholder, som vandet kan tilsættes ned i.
På den måde fungerer vandovnen, både som gryde, men samtidig også som Sous Vide stav. Kødet tilsættes her direkte ned i beholderen, og vandovnen kan her opvarme vandet, og cirkulere det gennem hele tilberedningen.
Mange Sous Vide vandovne har derudover også, et indbygget stativ, til de vakuumposer, man sætter ned i beholderen.
Sous Vide maskiner kommer i mange forskellige designs, og med mange forskellige egenskaber og kvaliteter.
Der findes både Sous Vide maskiner til professionelt brug, men samtidig også Sous Vide maskiner, som er mere velegnet til privat forbrug. Det er derfor helt op til den private forbruger, hvilke behov, man skal have dækket.
Der kan f.eks. være forskel på, hvor meget vand der kan være i en Sous Vide ovn, hvor meget vand en Sous Vide stav kan cirkulere, og så findes der et utal af forskellige designs.
Hvor meget koster en Sous Vide maskine?
Alt efter, hvilket behov man har, og hvilken maskine, man vælger at købe, vil prisklassen selvfølgelig variere. Har man brug for en maskine, som fungerer fint til privat brug, og ikke har brug for, at tilberede de helt store mængder, kan man sagtens få en anstændig Sous Vide maskine, til under 1.000 kroner.
Er man derimod på udkig efter en maskine, som skal kunne cirkulere en del vand, så der kan produceres mad i større mængder, kan prisen derimod sagten nå op over, de 1000 kroner.
Der er derfor rig mulighed for, at eksperimentere med sin madlavning, hvis man er i besiddelse af en Sous Vide stav.