Det er ikke let at blive diganosticeret med en kronisk sygdom, om så det er en psykisk eller fysisk en af slagsen. Uanset hvad betyder diagnosen ofte, at man må træde væk fra arbejdspladsen i en periode. Det kan i sig selv være svært for mange at læne sig tilbage og tage tid til at komme sig og fokusere på én selv, men det er ikke desto mindre meget vigtigt, hvis man vil lære at leve med sin kroniske sygdom og ikke mindst undgå at forværre den!
Der er håb forude
Mange mister i en periode håbet og modet på livet, når de støder på den mur, som kronisk diagnose ofte fører med sig. Man er bange for, at man aldrig bliver sig selv og finder glæden ved livet igen, men bare rolig – der er håb forude. Her er tre vigtige ting, som du skal forsøge at arbejde med, hvis du bliver diagnosticeret med en kronisk sygdom.
1. Giv dig tid
Det kan lyde banalt, men det er vigtigt at give tid til sig selv. Det betyder ikke kun, at man skal slappe af og følge lægens råd, så sygdommen ikke forværres. Nej, det er også vigtigt, at man giver sig selv tid til at lære sit nyt ‘jeg’ at kende, for dit liv kommer unægteligt til at ændre sig i takt med din kroniske sygdom. Men det skal man ikke være bange eller nervøs for, for husk på, at sådan er livet- også for dem, der ikke er ramt af kronisk sygdom!
Mange behandlingsformer i dag har også kun fokus på den fysiske del af behandlingen af en kronisk sygdom, og disse behandlingsformer glemmer dermed den meget vigtige psykiske og menneskelige del, som er meget vigtig. Det handler nemlig ikke kun om at komme hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, det handler også om, at man kan finde glæden ved sig selv og livet igen. 2.
2. Gør noget som gør dig glad
Glem et øjeblik alle dine bekymringer om venner, familie, arbejde og så videre. Gør i stedet noget, som gør DIG glad. Det kan være en tur sydpå i solen, et get-away med kæresten, et spaophold eller en tur i en dyr og hurtig bil. Her vil du opleve, at der stadig er ting, som kan gøre dig glad, og dette vil hjælpe dig med at finde tilbage på den rette kurs igen.
3. Tal med andre
Der kommer aldrig noget godt ud af at bøvle med sine problemer selv. Derfor er det enormt vigtigt, at man får talt med andre om sine udfordringer, problemer, tanker og så videre. Det kan være ligesindede, som også er ramt af kronisk sygdom, men det kan også være et familiemedlem eller en ven. For mange hjælper det også at søge professionel hjælp hos en rådgiver, der har erfaring med at hjælpe og guide personer, som lider af kroniske sygdomme eller blot har været væk fra arbejdsmarkedet i mange år.
Har du brug for at tale med en professionel, som også har det menneskelige aspekt in mente, er der hjælp at hente hos Reada , der allerede har hjulpet rigtig mange mennesker tilbage på livets snoede veje.