Lader du andre mennesker bebrejde dig? Oplever du igen og igen, at stå i en situation hvor du ikke får forsvaret dig ordentligt og sagt din mening, når du bliver anklaget? Ender du tit med at gå rundt bagefter og være vred og ked af det over, at du ikke fik trængt ordentligt igennem? Hvis du har svært ved at sige fra, kan det skyldes flere forskellige ting – herunder får du 3 eksempler.
Du ved ikke konkret, hvad du skal sige
En af årsagerne er måske, at du ikke ved præcist hvad du skal gøre. Du mangler simpelthen at kende de helt præcise ord og sætninger, du skal bruge til at markere din grænse på en tydelig og fredelig måde. Hvis du vil lære at trænge igennem, skal du have konkret øvelse og enkle redskaber, som er let at huske, når du står i situationen. Du vil få meget ud af at øve dig med en person, som i et rollespil bebrejder dig på den måde der plejer at få dig ned med nakken – du kan prøve at spørge en veninde eller et familiemedlem. Øv situationen igen og igen indtil du får oparbejdet din gennemslagskraft. Hvis du ønsker konkret inspiration til sætninger og formuleringer, du kan bruge, kan terapi København være en god mulighed for dig.
Du bliver forvirret
Det kan være at du har prøvet at følge andres råd til at sige fra, men stadig oplever at komme ind i konflikter, hvor du bliver overvældet af hurtige argumenter, forvirret af retoriske fælder og konstant bliver fanget på det forkerte ben uanset hvad du siger. Du har måske prøvet at fortælle om dine følelser, at angribe tilbage, at forsvare dig eller at gå din vej i ophedede situationer. Men uanset hvad du gør, føler du dig altid som taberen til sidst, fordi du farer vild i konflikten, ikke får sagt hvad du har på hjerte og ikke bliver rigtigt forstået. Hvis du har det sådan, kan du få mere gennemslagskraft, hvis du lærer at finde en enkelt pointe og holde dig til den, når du står i en konflikt. Du skal finde dit fokuspunkt, og holde fast i den over for den person du taler med, så vedkommende ikke får lov til at skifte emne, når I når frem til sagens kerne, der kan afslutte konflikten.
Du føler dig skyldig
En tredje årsag kan være at du føler dig skyldig, når du bliver bebrejdet. Du bliver i tvivl om, hvorvidt der måske er hold i anklagerne, og det rammer dine følelser så hårdt, at du kommer til at reagere ud fra dine instinkter i stedet for at holde hovedet koldt. Du begynder måske at forsvare dig i stedet for at sætte personen på plads, eller du accepterer en masse anklager, som du dybt inde ikke føler, er helt retfærdige over for dig. Hvis du vil blive bedre til at sige fra, skal du bruger lidt energi på at undersøge i dig selv hvilke anklager du selv føler du er uskyldig i, og hvilke anklager der kan være lidt sandhed i. De anklager der kan være sandhed i, skal du prøve på at gøre noget ved i din adfærd. Når du gør det, vil det automatisk blive meget lettere for dig at afvise anklager du ikke kan genkende, fordi du ikke har skyldfølelse. Har du brug for personligt målrettet rådgivning til at sige fra i dit parforhold, kan du overveje parterapi København.
Rigtig fint lille indspark og jeg er helt enig i de 3 punkter du nævner. Især i det sidste punkt omkring bebrejdelser i parforhold, kan være ekstremt nedbrydende for selvværdet – især hvis man i forvejen har lavt selvværd. Forudsætningen for et godt parforhold bør jo netop være at man støtter hinanden og gør hinanden bedre. Parterapi kan hjælpe med til at styrke og forbedre jeres syn på hinanden og forbedre kommunikationen.