Der er ting som man som forældre bestemt ikke kan undvære; barnevogn, tremmeseng, sutter og lignende. Og så er der ting, som man godt kan klare sig uden, men som gør tilværelsen så meget bedre, at det er fjollet at springe over. En sådan ting er en babyalarm. Men hvordan vælger man lige den rigtige og hvilke funktioner er gode at have? Vi hjælper dig!
Hvis du leder efter en ny babymonitor, så vil du selvfølgelig være interesseret i at finde den bedste babyalarm – men hvilken der fungerer bedst til dine behov kan afhænge af flere faktorer. I det følgende vil vi fremhæve de funktioner som er henholdsvis uundværlige, fine at have og unødvendige. Forhåbentligt vil du efterfølgende være bedre rustet til at træffe en kvalificeret beslutning.
Uundværlige funktioner i din babyalarm
Den eneste funktion som du bestemt ikke kan leve uden i din babyalarm, er muligheden for at lytte med fra børneværelset, barnevognen eller hvor din baby nu sover. At kunne lytte med og dermed holde øje (holde øre?) med baby er hele formålet med babyalarmen. Det er derfor den absolut vigtigste funktion og i virkeligheden den eneste babymonitoren SKAL have. Det betyder dog ikke, at der ikke er andre funktioner der kan være gode eller rare at have. Funktioner som kan være med til at gøre tilværelsen med baby lidt lettere.
Funktioner der er fine at have i babyalarmen
En babyalarm er i sig selv en fremragende opfindelse fordi den giver dig lidt frihed tilbage i tilværelsen. Den gør det nemlig muligt for dig at bevæge dig udenfor høreafstand af baby uden du skal have dårlig samvittighed eller frygte at baby græder uden du opdager det. Du er naturligvis begrænset af rækkevidden på alarmen, hvorfor vi anbefaler at du overvejer hvor langt du kommer tila t bevæge dig væk fra din sovende baby, og hvor mange forhindringer i form af vægge, døre og møbler der vil være imellem jer. Større rækkevidde er som udgangspunkt altid en fordel, men kommer du til at sidde i sofaen i rummet ved siden af dit barn, så er der ingen grund til at bruge ekstra penge på en alarm med lang rækkevidde.
Batterilevetiden er også en vigtig faktor. Du kommer til at bruge alarmen mange timer hver eneste dag, og det vil derfor være til gene, hvis du skal sætte forældre- eller babyenheden i opladeren et par gange om dagen. Det er derfor vigtigt at du finder en alarm med gode batterier. Overvej også om den skal have genopladelige batterier, så du kan nøjes med at sætte enhederne i en ladestation, eller om det er fint med dig, at der skal skiftes batterier i ny og næ.
Funktioner der er unødvendige i babyalarmen
Overskriften er måske en smule misvisende, for om du finder funktioner unødvendige er lidt op til dig og dine behov. Pointen er, at det er funktioner du sagtens kan leve uden og som du ikke behøver betale ekstra for at få med, fordi du i de fleste tilfælde ikke vil få dem brugt.
Nogle babyalarmer giver dig mulighed for to-vejs kommunikation. Det er altså ikke kun dig der kan høre baby, men også baby som – hvis du ønsker det – kan høre dig. Typisk vil du ved et tryk på en knap kunne tale til dit barn som med en walkie-talkie. Funktionen er egentlig fin, men det er vores erfaring at den ofte ikke bliver brugt, eller at barnet alligevel ikke kan tales til ro gennem babymonitoren. Det er derfor en unødvendig funktion.
Flere af de nyeste babyalarmer nøjes ikke bare med at lytte med inde fra børneværelset – de gør det også muligt for dig at se dit barn i sin seng. Det er nemlig muligt at købe babyalarmer med videofunktion, så du, enten på forældreenheden eller på din smartphone, kan følge med i hvad der sker hos din guldklump. Vi indrømmer gerne, at det at kunne se sit barn kan give lidt ekstra tryghed for forældre og er du typen der sidder og bekymre dig om, om alt nu er godt inde på børneværelset, så kan funktionen godt være pengene værd. I de fleste tilfælde vil det dog være mere end rigeligt bare at lytte efter din baby. De fleste børn skal nok sørge for at du ikke er i tvivl om, hvis noget er galt. I nogen tilfælde behøver du faktisk ikke en babyalarm, fordi barnet skriger så højt.