Gør bilferien til en god oplevelse

Undersøgelser har vist, at bilferier igen er steget i popularitet. Årsagen til dette skal dels findes i finanskrisen, men også i en stigende individualisme, der gør pakkerejser og grisefester mindre attraktive.

Der er mange ting at forholde sig til når man planlægger bilferie. For at gøre planlægningen lidt nemmere er her samlet 10 gode råd til hvordan du får en god bilferie.

 

1. Pak bilen ordentligt

Når hele familien skal afsted på bilferie bliver det hurtigt til meget bagage. Bilens vægt øges hurtigt i takt med at bagagen lægges i, og det er ikke helt uvæsentligt for sikkerheden, hvordan bilen pakkes. Det er vigtigt at lægge de tungeste ting I bunden af bagagerummet, og så tæt mod bilens midte som muligt, for at sikre stabilitet. Tunge ting skal spændes fast og afskærmes til kabinen med f.eks. et gitter. Læg kun lette ting på tagbagagebærer eller I tagboks, da tunge ting kan gøre bilen ustabil.

 

2. Tag reservenøglen med

Tag bilens reservenøgler med og sørg for at hovednøgle og reserve nøgle ikke ligger i samme taske.

 

3. Kør om natten

Sørg for at være udhvilet og kør om natten. Ved at køre om natten (især når turen går sydpå) undgår du tæt trafik, og sikrer friskere luft og mindre varme. Skulle du risikere at ende i en kø, bliver du ikke stegt af solen. En anden fordel ved at køre om natten er, at børnene kan sove i bilen, og man kan derved nå mange kilometer uden utålmodighed fra bagsædet.

 

4. Husk miljømærkater

Undersøg på forhånd hvorvidt du får brug for miljømærkater undervejs. I flere tyske og italienske byer skal man købe miljø-mærkater for at køre i bykernen. Miljømærkaterne kan købes på bilværksteder og i kiosker, men det varierer fra land til land, så undersøg dette på forhånd. Også hvis du lejer en bil skal du sørge for miljømærkat. Glemmer du det, videresender udlejningsselskabet bøden til dig.

 

5. Husk proviant

Det kan være en god idé at medbringe en køletaske med lidt proviant så man sikrer sig adgang til mad og vand uafhængigt at pauserne. Undgå slik og sodavand til børnene, da det kan gøre dem endnu mere umulige.

 

6. Gør turen sjov

Planlæg lidt fælleslege til turen. FDM har nogle gode råd til underholdning på bilturen, bl.a.:

  • Pitstop-roulette: hvert familiemedlem placerer et klistermærke på samme hjulkapsel. På skærmen sættes en anden markering, og hver gang bilen parkeres vinder den, hvis mærke sidder tættest på mærket på skærmen.
  • Korttegning: Kopier feriekortet, og lad børnene tegne ruten ind undervejs
  • Bilspotting: Gæt, hvor mange røde biler, campingvogne eller motorcykler I møder inden for de næste 5 minutter. Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvad der skal spottes undervejs.

 

7. Lav pakkeleg
Medbring en slags pakkekalender, så børnene får en lille gave eller overraskelse, hver gang i har kørt eksempelvis 200 kilometer.

 

8. Hold aktive pauser
Sørg for at planlægge pauser ind i køreplanen, så der er en pause cirka hver anden time. Pauserne skal være lange og aktive, så medbring en bold eller frisbee, eller benyt jer af legepladserne der findes ved de fleste rastepladser.

 

9. Gør afstanden til feriemålet konkret
Det kan være en god idé at gøre afstanden klar for børnene. Dette kan f.eks. gøres ved at dele turen op i mindre bidder, f.eks. i tolv bidder, og så bruge p-skiven til at vise hver gang en tolvtedel er nået.

 

10. Overnat undervejs
Undgå at se køreturen som ren transport, men gør det i stedet til en oplevelse. Tag en eller to overnatninger på vejen, og afsæt formiddagen til kørsel og eftermiddagen til oplevelser. Undgå ligeledes at lægge hele ruten på motorvejen, men planlæg i stedet lidt afstikkere af mindre veje og få lidt andre oplevelser.

 

Har du ikke selv bil eller vil du benytte dig af anden transport noget af vejen, kan det være en løsning at leje en bil til ferien. Find en biludlejer der lejer biler ud i flere lande, som f.eks. Holiday Autos, så sikrer du størst fleksibilitet på ferien.