Mange danskere har efterhånden fået øjnene op for de skønne og smagfulde vine fra Valpolicella-området i Norditalien. Den mest kendte vintype fra området er Amarone, der er kendt for den intense bær- og sveskesmag og det højere alkolhol-indhold end traditionelle vine på grund af den særlige produktionsmetode, hvor druerne tørres i flere måneder.
For at en vin må betegnes som Amarone, er der en række særlige produktionskrav og karakteristika som vinen skal opfylde for at blive certificeret.
En anden kendt Valpolicella-vintype er Ripasso’en – der i supermarkederne ofte sælges under betegnelsen “Amaronens lillebror”. Dette er dog mest af alt et billigt salgstrick, da der kan være en verden til forskel på en Ripasso-vin sammelignet med en Amarone. Ikke desto mindre kan en god og velproduceret Ripasso sagtens måle sig med Amaroner i den lave ende af skala’en, når det gælder smagsoplevelse og kvalitet.
Ripasso’en er dog i familie med Amarone-vinene i den forstand, at Ripasso’en er fremstillet ved hjælp af “rester” fra produktionen af Amarone – eksempelvis ved at vinen har ligget på kvas og skaller fra Amarone-produktionen.
Udover Amarone og Ripasso er Valpolicella også kendt for de mange unge Valpolicella-vine, der tidligere havde et lidt blandet ry. I dag kan man dog finde mange smagfulde og interessante unge Valpolicella-vine, der typisk er meget friske og frugtrige i smagen med varierende syre.