Dæmp dine trommer og få en bedre lyd

Dæmpning af trommer handler om at tilpasse efterklangen fra trommerne, så de stemmer overens med dine ønsker. De fleste trommer klinger et stykke tid efter man har slået på dem. Det kalder vi efterklang.

Efterklangen kan blandt andet justeres ved at justere på forskellen mellem top- og bundskind. Jo tættere disse skind er stemt på hinanden, jo længere vil efterklangen blive. Så hvis du ønsker en lang efterklang, bør du stemme disse skind tæt på hinanden.

Ønsker du derimod en kortere efterklang, kan du forsøge at stemme bundskindet højere eller dybere end topskindet. Men du ændrer også på efterklangen toneleje på denne måde. Hvis du ved at justere bundskindet ikke kan opnå den ønskede efterklang, må du gå i gang med at dæmpe dine trommer. 

Når du slår på skindet, sættes dette i bevægelse. Slaget medfører også at luften inde i trommen bevæger sig og sætter dermed underskindet i bevægelse. Så længe at top og bundskind bevæger sig, klinger trommen. Du kan prøve at gøre et eksperiment: Slå på trommen med din trommestik og hør at trommen klinger. Mens den klinger, lægger du forsigtigt et par fingre på skindet. Klangen hører op med det samme. Dog kan du nogle gange høre at bundskindet lige skal klinge færdigt. Du kan ændre efterklangen ved at presse hårdt eller blødt med dine fingre. 

Det er i bund og grund denne bevægelse med fingrene vi skal prøve at efterligne med dæmpningen. Men der findes en del teknikker, alle med deres fordele og ulemper.

 Gaffatape

For at fjerne en del af syngeriet (overtonerne) fra tommer og lilletrommer, kan du bruge gaffatape. Du kan også gøre det på stortrommen, men du bør prøve nogle andre ting først.
Klip et ca. 10 cm langt stykke af og sæt det på trommen. Sæt det gerne så det buler op på midten som et Ω. Dette skulle gerne fjerne rigtig mange af overtonerne, men gør ikke trommen helt død.
Vil du gerne have fjernet lidt mere, kan du evt. tage ét stykke køkkenrulle, folde det godt sammen, så det er tykt, men ikke ret bredt eller langt. Tag så et stykke gaffatape og sæt dette på trommen.

Dette dæmper rigtig meget og bør kun anvendes i nødstilfælde. Det kan ofte dræbe klangen for meget efter min mening. Dog kan det nogle gange være den eneste udvej for at få den rette klang.

O-ringe

Hvis du skal have dæmpet dine trommer rigtig meget, kan du få nogle plastic ringe som du kan lægge på dine trommer. De er ca. 3 cm brede og lægges hele vejen rundt i kanten på dine trommer. Disse ringe kaldes af samme grund O-ringe.

O-ringene fås i alle størrelser, så de kan passe præcis til dine trommer. Ringene sidder ikke fast på dine trommer, så hvis du har nogle enkelte numre, hvor du gerne vil have trommerne dæmpet meget, men ikke til alle numre, så er dette en perfekt løsning. Du kan hurtigt tage dem af eller lægge dem på trommerne igen.

O-ringene dæmper rigtig meget, så du får en rimelig død klang ud af det. Hvis du ikke vil have denne døde klang, skal du dæmpe på en anden måde. Du kan anvende dem på tommer og lilletromme.

Indbygget dæmper i lilletromme

I nogle lilletrommer er der indbygget en dæmpe. Det er en lille plade med en filtpude på, som sidder inde i trommen. På en skrue på siden af trommen, kan du skrue denne dæmpepude op på skindet eller væk derfra.

Jeg kan slet ikke anbefale denne type dæmpning. Denne dæmpepude har det med at give skindet et helt andet rebound (genslag) end hvis man ikke bruger det. Desuden bliver lilletrommen helt død i det område hvor puden rammer.
Men hvis du har denne dæmper på din lilletromme og gerne vil bruge den, så brug den med måde. Lad den kun lige akkurat røre skindet, så den fjerner overtonerne, men ikke dræber klangen.

Dæmpning af lilletromme med voks, pung eller viskestykke
Der er udviklet mange systemer og mange metoder til at dæmpe lilletrommen. Det er ofte den tromme der har flest overtoner, og disse overtoner er der i forhold til musikken du spiller, mange som ønsker væk.

Hvis du ikke kan stemme overtonerne væk, ved f.eks. at stemme top- og bundskind lidt forskelligt og stemme topskindet hårdt op, så må du finde på andre metoder. Jeg har allerede nævnt et par stykker, men der findes andre metoder også.
En af de ting der er blevet meget populær, er at sætte et eller flere stykker specielt voks på trommen. Det kan købes i din musikforretning. Du får en lille æske, hvor der kan lægge flere stykker voks i. Denne voks kan du så klemme på din lilletromme, og det tager overtonerne, uden at dræbe skindet. Sæt så mange stykker på som du synes, men sæt ikke for mange. 1-2 stykker er for det meste rigeligt.

Et andet trick er at bruge sin pung eller lignende. Den kan man hurtigt lige smide op på lilletrommen. Dog bør den ligge helt ude i kanten og gerne op af reifen. Ellers dræber den klangen fuldstændigt.
Ønsker du en mere voldsom dæmpning som både fjerner alle overtoner, dræber skindet og skruer ned for lyden, så kan du smide et viskestykke over lilletrommen. Det skal dække hele skindet, og du spiller herefter ovenpå viskestykket. Du kan selvfølgelig også bruge en t-shirt eller et håndklæde efter behag.

Indvendig dæmper i stortrommen

Stortrommen dæmpes ofte ved at putte noget ind i den. Nogle putter gamle dyner, puder eller lignende ind i den. Dette kan dog ikke anbefales, da det er yderst svært at styre hvor det ligger og det kan nemt flytte sig mens man spiller og pludselig har man en helt anden lyd.

Du bør i stedet skaffe noget skumgummi, som du får skåret ud, så det har præcis den længde og bredde, så det kan ligge med hele vejen rundt i stortrommens kan. Skumgummien skal helst kun være 5-10 cm tyk, så der stadig er god plads til luft inde i stortrommen. Lad skumgummien være så bred at den lige rører slag- og frontskind.
Dæmper dette for meget, kan du også prøve kun at have skumgummi liggende i bunden af stortrommen. Men lad det stadig være så bredt at det begge skind. Dette vil stadig tage en del af efterklangen.

Som tidligere nævnt, så kan du også dæmpe stortrommen ved at købe et frontskind med hul i. Hermed ryger en del af den luft der cirkulerer i stortrommen ud og er derfor ikke længere med til at holde skindene i bevægelse. Denne metode fjerner også en stor del af efterklangen.

Dæmpning med skind

Har du generelt brug for at dæmpe dit trommesæt meget, kan du overveje om ikke du skulle spille med skind af typen Powerstroke. Disse skind har en indbygget O-ring og er derfor fra fabrikken meget døde.
Dette er en optimal løsning hvis du alligevel spiller med løse O-ringe hele tiden eller må dæmpe med gaffatape osv. Så kan disse skind gøre arbejdet for dig. Og det er jo altid rart.

Men ulempen med disse skind er jo selvfølgelig, at du ikke kan tage O-ringene af, som du kan med de løse O-ringe. Derfor bør du lige være sikker på at du vil have O-ringe på hele tiden.

Dæmpning med filt

Synger dine trommer meget og vil du gerne have fjernet en masse af overtonerne og have en lidt mere død klang, så kan du montere en bane filt under skindet. Dette filt gør generelt dine trommer ret døde og dæmper dem rigtig meget. Forsøg at undgå denne dæmpning, men i nogle tilfælde er den dog rigtig effektiv. Især på stortrommen.
Rent praktisk foregår det ved at du tager skindet af dine trommer, så lægger du en filtbane hen over kedlen på trommen. Nu sætter du skindet på igen, ovenpå filten. Når du har strammet skruerne med fingrene, og skindet begynder at blive en lille smule stramt, kan du trække i filtbanen i hver side og stramme den lidt ud, så den ikke hænger inde i trommen og dermed ikke rører ved skindet. Stem herefter trommen op som normalt, men vær opmærksom på at trommen nu har en mere død og tør klang.

Denne metode er kun velegnet hvis du permanent vil have en tør klang. Du kan ikke ligesom med O-ringene skifte undervejs i en koncert. Du kan købe velegnet filt hos din musikhandler.

Nu har du lært hvordan du kan dæmpe dine trommer, men har du styr på hvordan du stemmer dine trommer?Hvis ikke, kan du hente en gratis e-bog på New Hits Publishings hjemmeside.