Økonomi er en af de sværeste ting som voksen at skulle lære at kontrollere. Er man ny i de voksnes rækker kan man hurtigt komme ind i en ond cirkel hvor man bruger alle sine penge først på måneden og er pengeløs resten af måneden. Den onde cirkel starter når man så får løn igen og føler at man har brug for at bruge penge da man ikke har haft nogle så længe. Pludselig bliver det en dårlig vane blot at bruge sine penge når man har dem, i stedet for at tænke fremad rettet. Herunder vil du få nogle tips til hvordan man kan få en vandtæt og sundere økonomi, så man kan føle at det hele køre rundt.
Start med et budget
Det er altid en god idé at starte med at lave et budget over din månedlige økonomi. Når du laver et budget, starter du blot med at sætte alle dine udgifter og indkomster op imod hinanden. Der er vigtigt også at huske de udgifter du kun betaler hvert kvartal. Herunder kan du se et eksempel på de udgifter man skal huske.
- Husleje (Incl. vand, varme og el/gas)
- Forsikringer (Bolig, ulykke og bil)
- Lån (eventuelle lån til hus, bil eller båd)
- Opsparing (Et beløb du lægger væk hver måned)
- Telefon
- Internet, TV og licens
- A-kasse og fagforening
- Eventuelt medicin
- Mad
- Transport
Dette er blot et lille udtag af de udgifter man kan have, det kan naturligvis svinge og det kan være at du har nogle flere. Opsparingen er et meget vigtig del af dit budget og din plan om at få en vandtæt økonomi. Det er den der skal redde dig når tandlæge regningen kommer eller andre uforudsete udgifter. Det er derfor yderst vigtigt at lave denne. Det kan være meget svingene fra person til person om man har råd til at sætte 200kr eller 2.000kr til side hver måned, det er kun dig der kan vurdere dette. Du skal naturligvis ikke spare så meget at du føler dig klemt, da det bare kan resulterer i at man mister kontrol og overforbruger i stedet.
”Budgettet hænger ikke sammen”
Hvis du har store problemmer med at få din økonomi med at hænge sammen, kan du altid kontakte din bank og få dem til at give en hjælpende hånd med dit budget, da de trods alt er uddannet og erfarende indenfor privat økonomi.
Har du et kæmpe minus i dit budget skal du genoverveje alle dine udgifter og se om du kan skære ned på noget, såsom din telefon regning, måske kan du sætte den ned fra 500kr til 150kr og spare lidt der.
Er du tilgengæld i plus kan du putte mere på din opsparing eller belønne dig selv ved at shoppe lidt, det skal der også være plads til i hverdagen.