Vi er et af de mest kaffedrikkende lande i verden. Det er blevet en uundværlig del af vores hverdag – et samlingspunkt. Men der er forskel på kaffe, og vi som forbrugere har et ansvar, når vi vælger vores sorte favoritdrik.
Vil du have kaffe eller te?
Det spørgsmål ruller over danskernes læber hver eneste dag, når vi befinder os i sociale sammenhænge. Og svaret er for langt de fleste danskere kaffe. Den skønne sorte væske er efterhånden blevet en integreret del af vores hverdag. Vi drikker det som det første om morgenen for at få en god start på dagen. Vi drikker det i store mængder i løber af arbejdsdagen, og vi drikker det, når verdenssituationen skal endevendes på diverse cafeer. Den findes som pulver, som instant og som skønne grønne bønner, som du kan se mere omkring her. Du kan med grønne kaffebønner selv riste din kaffe og dermed få et helt frisk produkt. Kaffen er blevet en uundværlig hverdagsingrediens både fysisk og socialt. Men hvad er det egentlig, vi hælder i os? Og hvordan ser bønnernes rejse ud fra de solrige plantager til de danske kaffekopper? Svaret er i den grad tvetydigt. Der er således en verden til forskel på god og dårlig kaffe – både når det handler om smag, men så sandelig også de forhold, som verdens kaffebønder arbejder under.
Kaffens historie
Før vi kigger på, hvilke parametre der spiller ind, når det handler om god kaffe både etisk og smagsmæssigt, så lad os starte med at fastslå, hvorfor kaffen er blevet så populær i Danmark. Det menes, at kaffen gjorde sit indtog i Danmark tilbage i 1660’erne, men den blev langt fra en øjeblikkelig succes. Mange danskere svor stadig til de mere traditionelle drikke som eksempelvis øl og vin, men op igennem 1700-tallet vandt kaffen mere og mere indpas i de danske hjem. Den blev så småt det sociale samlingspunkt, som vi kender i dag, og den vidunderlige duft og opkvikkende virkning blev et hit. Sådan har det været lige siden. I dag er der store kaffebarer på nærmest hvert eneste gadehjørne i storbyerne, og kaffebrygning er blevet en kunstart. Danmark er i dag en af verdens mest kaffedrikkende nationer, og det kommer til udtryk i alle samfundsklasser – lige fra direktøren til kontanthjælpsmodtageren.
Tvivlsomme forhold
Kaffe bliver i dag brygget på filter, i stempelkander, på hundedyre espressomaskiner og på mange andre måder. Men få tænker over, hvor hovedingrediensen kommer fra. Bønnerne. Vi ved, at de bliver produceret i solrige lande, men vi kender ikke meget til selve produktionen eller til de arbejdsforhold, som mange kaffebønder arbejder under. Meget af det kaffe, som vi køber i supermarkedet, kan være produceret under slavelignende forhold og med store chancer for at indeholde miljøskadelige pesticider og andre farlige stoffer. De dårlige forhold og indhold skyldes specielt de mange mellemhandlere, der skiller producenten fra forhandleren. Det bør man have sig for øje, når man hiver kaffeposen ned fra hylden – for der er alternativer.
Kvalitetsmokka direkte fra plantagen
Mens det hos mange af mastodonterne på kaffemarkedet kan være svært at gennemskue, hvordan bønnerne havner fra brasilianske plantager i danske kaffekopper, kan man med fordel vælge de mindre producenter, der er mere bevidste om etik og kvalitet. Du skal specielt være på udkig efter kaffe, der har påklistret et handelsmærke som Direct Trade®. Mærket betyder, at man har skåret mellemhandlerne fra og henter kaffen direkte fra kaffeplantagerne. Det sikrer en højere pris til kaffeproducenterne, som derved kan producere under langt bedre forhold. Den direkte kontakt mellem forhandler og producent giver samtidig en konstruktiv dialog, som i sidste ende resulterer i en bedre kaffe til forbrugeren. Det kan derfor være en god idé at undersøge din kaffe grundigt næste gang, inden du drikker den – både for din egen og producentens skyld.