Kan man tabe sig med slankepiller – hurtig vægttab eller fup?

Tab dig 5 kg på 2 uger – sådan reklamerer en ny slankepiller for tiden og det lyder jo helt fantastisk, men er det nu også rigtigt – eller for godt til at være sandt. Slankepiller er ingen nyhed og der har i over 10 år været en lang række produkter på markedet, nye er kommet til mens andre er blevet forbudt.

 

De mest effektive slankepiller har til hver tid været dem med indhold af efedrin og coffein. Begge stoffer er stimulanter og virker både ved at nedsætte appettiten samt ved at øge forbrændingen gennem en såkaldt termogenisk effekt (temperatur stigning). Resultatet er faktisk meget effektivt da man ikke føler sig sulten og samtidig forbrænder flere kalorier i hvile tilstand. Tilgengæld risikerer man en række bivirkninger som kan svinge fra uskadelige men irriterende til direkte farlige – især hvis man har dårlig hjerte eller i øvrigt er i farezonen for blodpropper og blødninger. Derfor fås slankepiller med efedrin da også kun på recept og det er ikke noget som lægen bare lige udskriver fordi man synes man har lidt for mange kilo på sidebenene. Hvor disse piller kan være gode er ved patienter for overvægten er så stor at det i sig selv er en sundhedsrisiko – fx ved diabetes 2 eller åreforsnævring. Men det kræver en lægelig vurdering og det må stærkt frarådes at købe denne type medicin på internettet.

 

Den anden type slankemedicin som er almindelig kendt er fedtblokerende produkter som Alli slanepiller og Xenical. Den første var tilgængeglig i håndkøb på apoteket og havde en stor kampagne i ryggen. Det aktive stof her er Orlistat som modvirker optagelsen af fedt i maden. Det skulle efter sigende give et øget vægttab på 3-5 kg over 6 måneder, så altså ikke nogen mirakelkur men dog en dokumenteret effekt. Det er dog vigtigt at huske på at man godt kan spise sig fra den positive effekt, da Alli kun blokerer for omkring en tredjedel af fedtoptaget.

 

De sidste typer slankemidler er de naturlige slankepiller oftest indeholdende klassisk naturmedicin som Grøn Te og Yerba Mate. Her er der tale om ingredienser med en vis videnskabelig dokumenteret effekt, men i doser hvor det er svært at sige hvor effektivt det er. Dog risikerer man ingen eller meget få bivirkninger og enkelte piller som fx Zotrim er videnskabeligt testet til at give øget vægttab i reelle studier – i dette tilfælde University of Liverpool.

 

Konklusionen er at slankepiller ikke bare er noget man skal regne med kan give en vægttab men at de kan have deres plads i et slankeforløb, især hvis lægen er med på råd.