Toilet løber, du kan selv reparere det – Læs guiden her

Hvis dit toilet løber er det typisk 2 ting som er grunden til det. Enten er det indløbspakningen, som sidder øverst i toilettet, eller udløbspakningen, der sidder nederst i toilettet. I det følgende forklares det hvordan du selv kan lokalisere fejlen, og rette den igen.

Et toilet der løber kan nemt koste dig kr. 2000,- ekstra på vandregningen. Derfor skal du med jævne mellemrum tjekke om dit toilet løber. 

Selv hvis toilettet kun løber en bitte smule kan det blive dyrt for dig. Derfor skal du med jævne mellemrum tjekke det, dette kan gøres ved at lægge et tørt stykke toiletpapir ned i kummen uden at det rører ved bundvandet, og op imod cisternen. Kummen skal naturligvis være forholdsvis tør inden du gør det. Bliver toiletpapiret vådt så løber dit toilet, det kan nemlig være svært nogen gange at se med det blotte øje, derfor bruges toiletpapiret som indikator.

Lokaliser hvorfor dit toilet løber

Hvis toilettet løber skal du lokaliser hvorfra fejlen kommer fra. Dette kan gøres ud fra et smart lille trick, hvor du slukker for vandtilførselsen til toilettet på hovedhanen eller på ballofixen ved toilettet. Efter dette er gjort, hvis toilettet stadig løber, er det udløbspakningen (bundventilspakningen) den er galt med. Omvendt, hvis toilettet ikke løber efter du har slukket på hovedbanen er det indløbspakningen (indløbsventilen) der er problemet. Det er heldigvis ofte udløbspakningen den er galt med, denne del af toilettet er nemlig konstat i kontakt med skyllevandet i cisternen, og afhængigt af hvor meget kalk der er i netop dit geografiske område, vil den med tid blive utæt.

Hvordan reparere man toilettet efter fejlen er fundet

Vi tager udgangspunkt i at det er udløbspakningen, som det typisk er, som er problemet. Her sætter sig ofte kalk og denne del af toilettet er i direkte kontakt konstant med vandet.

  1. Tag cisternen af toilettet. Sidder med skruer i bunden og måske skal du tage topknappen på toilettet af.
  2. Du kan nu se det indre af toilettet. Tag hele bundventilen ud af toilettet.
  3. Nederest på bundventilen sidder der en pakning, en sort gummi ring, og det er denne som er problemet.
  4. Du kan købe en ny udløbspakning eller prøve at rense den eksisterende.
  5. Gnid armaturfedt ud over den efter den er renset.
  6. Derefter samles hele toilettet og bundventilen igen i omvendt rækkefølge.

Nu har du fikset toilettet, og undgår en stor vandregning næste gang. Hvis du vil se en udførlig guide med billeder til hvordan du fikser et toilet der løber ifø sign så klik her. Derudover er der også andre guide på denne side, eksempelvis hvordan du bygger et drivhus ud af gammel genbrugsglas med videre.