Som boligejer er der en lang række skadedyr, som kan angribe dit hus og have. Herunder gennemgår vi 4 af de mest hyppige skadedyr, og hvordan du kan tage kampen op med dem.
De fleste huseejere og haveejere har oplevet at have besøg af skadedyr. De kan være generende, og også gøre alvorlig skade på dit hus og have. Herunder tager vi et kig på 4 af de mest hyppige skadedyr, og hvordan du kan slippe af med dem.
1. Hvepse
Hvepse (gedehams) kan være voldsomt generende. Specielt når sensommeren nærmer sig og de flyver fra boet. Her vil de opsøge sukker og søde sager, og blive mere aggressive i deres sidste tid. De kan her være en decideret plage, når man griller og spiser ude.
Hvis du vil undgå nærgående hvepse, skal du forebygge før de bliver et stort problem. Det gør du ved at fjerne de små hvepsebo på lofter, udhuse, tage, skure osv. Jo før du kan tage dem, jo bedre. Så kig gerne efter med jævnlige mellemrum, i specielt april/maj måned, hvor dronningerne starter de nye kolonier op.
Større hvepsebo kan fjernes med gift eller ved at fjerne selve hvepseboet. Vær opmærksom på at hvepsene forsvarer deres bo aggressivt, så måske der skal hyres en hvepsemand til dette.
Et hvepsebo kan indeholde mange hvepse. Et bo på størrelse med en fodbold indeholder tusindvis af hvepse. Så det er ikke ufarligt.
2. Muldvarpe
Muldvarpen er den lille graver, som holder af at bo i din have. Flytter den først ind, får du hurtigt haven fuld af muldvarpeskud, og gerne på de steder, hvor du mindst vil have det.
Muldvarpen gør som sådan ikke skade på din køkkenhave og have. Det er en kødæder, og muldvarpen er derfor først og fremmest et visuelt problem. Skuddene kan dog være meget gerende for øjet, og kan give problemer med at klippe græsset.
Den nemmeste måde at bekæmpe muldvarpe, er ved at bruge fælder til muldvarpen. En muldvarpesaks er en klapfælde, som du sætter på tværs af muldvarpens gang, hvorefter den vil klappe om muldvarpen, når den rammer ind i udløseren. Den kan købes i dit nærmeste byggemarked.
Når du skal sætte muldvarpesaksen op, skal du tage en pind og stikke den ned i jorden mellem 2 muldvarpeskud. Prøv dig frem til du kan mærke jorden give efter. Grav herefter gangen fri, så der lige er plads til at stille fælden derned. Sæt saksen så udløseren går på tværs af gangen.
Anbring nu en sort spand over hullet med en sten på. Fælden er mest effektiv, hvis det er mørkt, da muldvarpen mest er nataktiv. Tjek herefter fælden dagligt, og flyt eventuelt fælden efter behov.
Jagten bliver mest effektiv, hvis du anvender flere muldvarpesakse ad gangen.
Et tip kan være at starte i nærheden af de nyeste skud. Er du i tvivl, kan du evt. jævne skuddene. Så kan du hurtigt se hvor muldvarpen senest er aktiv, når nye skud dukker op.
3. Husmår
Husmåren er endnu et skadedyr, der kan lave stor skade på dit hus. Du er ofte ikke i tvivl om, når den er flyttet ind. Måren larmer meget, og kan høres rumstere, kradse, skrabe og løbe rundt. Gerne om natten eller i de tidlige morgentimer.
Måren kan typisk høres kradse rundt i mure, eller drøne rundt på loftet.
En husmår roder rundt i din isolering, og kan finde på at gnave i installationer og ledninger, med efterfølgende forstørret brandrisiko.
Det er en rigtig træls ballademager, som du ikke ønsker tager ophold i dit hus.
Skadedyret bekæmpes nemmest ved at forebygge. Undgå at der er adgang til loft og vægge. Luk huller af, klip træer og buske, så de ikke når helt op og ind til taget. Alle mulige indgang til dit hus, skal være lukket af. Enten helt af eller med eksempelvis et gitter, hvis det er noget udluftning.
Til bekæmpelsen bruges oftest en mårfælde til at fange husmåren i. Den kan anskaffes i byggemarkedet eller online. Der anbringes lokkemad i fælden, som lokker husmåren ind. Herefter skal måren så skaffes af vejen.
Du kan også prøve at skræmme måren væk med masser af lys og lyd. Sæt en radio på loftet, der spiller høj musik. Put ungernes diskokugle derop, så der opstår et virvar af lys og lyde. Det kan virke så generende og skræmmende, at husmåren fortrækker til et mere roligt sted (som ikke er dit hus).
Hvis det ikke virker, kan det være nødvendigt at tilkalde hjælp hos en professionel skadedyrsbekæmper. De har ekspertisen til at fange husmår.
4. Dræbersnegle
Dræbersneglen er et af de mest udbredte skadedyr i danske haver. Her spiser den sig gennem køkkenhave, afgrøder og drivhusplanter. Hvis den får lov.
En enkelt snegl kan formere sig til op til 400 dræbersnegle på en sæson, så hvis du vil undgå den store invasion af snegle, er du nød til at bekæmpe dem.
Sæsonen går helt fra det tidlige forår og helt hen til efteråret. I denne periode skal du bekæmpe sneglene, for at holde dem fra drivhus og have. Det er vigtigt at du bekæmper dem mens de er små også, så du får ram på dem, inden de vokser sig store nok til at lægge æg.
Der findes en lang række metoder til bekæmpelse. Den mest effektive er at indsamle sneglene. Tag en tur i haven i de sene aftentimer, hvor sneglene begynder at komme frem. Put de fundne snegle i en spand og overhæld dem med kogende vand. Det slår dem ihjel øjeblikkeligt.
Effektivt kan det også være at bruge sneglegift. Specielt i dit drivhus. Sneglegift er små piller, som drysses ud hvor sneglene observeres. Giften indeholder et lokkemiddel, og ved indtagelse vil sneglene derefter holde op med at indtage føde, og trække sig tilbage til deres skjulesteder under jorden, hvor de går til grunde.
Der findes flere mærker sneglegift på markedet. De kan købes i dit lokale byggemarked eller større varehus. Du kan også købe sneglegift online.
En sneglebarriere kan også være en mulighed. Specielt hvis du bor i nærheden af skov og krat. Her kan du udrydde en saltbræmme. Altså en 5-10 cm bred stribe af salt. Sneglene kan ikke tåle salt, og vil derfor ikke passere denne. Husk at holde barrieren ved lige, da regn udvasker den med tiden.