Bedre indeklima med ventilation

Dårligt indeklima gør hvert år tusinder af danskere syge og de største syndere er madlavning, stearinlys, fugt og vores egen udåndingsluft, viser forskningen.

Uanset om det er på arbejdspladsen eller i hjemmet, er et godt indeklima afgørende for både helbred og velvære. Heldigvis skal der ofte ikke meget til for at sikre et godt indeklima. For eksempel ved de fleste, at der bør luftes ud med gennemtræk mindst tre gange dagligt. Men ofte sker det ikke i en travl hverdag.  

Måske er man ikke så meget hjemme, og når man så er hjemme, har man ofte for travlt med indkøb, madlavning og familie. Om vinteren kan gennemtræk desuden gøre det til en kold fornøjelse.

Men en genvej til et godt indeklima findes og det er et ventilationsanlæg.

Et ventilationsanlæg sørger nemlig automatisk for at udskifte luften, så den aldrig bliver for fugtig eller for tør. Og der bliver aldrig for køligt, hvis ventilationen kombineres med varmegenvinding, hvor den eksisterende varme ”genbruges”.

Ventilation med varmegenvinding

Ventilationsanlæg med varmegenvinding benævnes ofte genveksanlæg (eller genvexanlæg). Ventilation af denne type vil tilmed også have en positiv effekt på energiforbruget. I bund og grund er anlæg til varmegenvindig blot avancerede ventilationsanlæg, hvor den kølige luft, der blæses ind udefra, opvarmes af luften, der suges ud af bygningen. Da bygningen samtidig ventileres med frisk luft, vil det dermed også forbedre indeklimaet.

Fordelene ved et varmegenvindings anlæg er blandt andet, at det

  • Mindsker energiforbrug
  • Sikrer højt luftskifte, med minimalt varmespild
  • Undgå lugte og reducer skadelige stoffer i luften
  • Holder luftfugtigheden i bygningen lav
  • Kan filtrere pollen og partikler fra luften
  • Kan omstilles til at give køligere luft

Spar penge

En såkaldt varmeveksler skaber en form for kontakt mellem den kølige luft, der blæses ind, og den lune luft, der blæses ud af bygningen. På den måde overføres varmeenergien fra den ene til den anden luftstrøm. 

Helt op til 95% af inde luftens varme kan genvindes (afhænger af varmevekslerens effektivitet) og selv ved lavere effektivitet vil det samlede energiforbrug blive reduceret.

Få tilskud

Der kan opnås energitilskud til ventilationsanlæg med genvinding (genveks-/genvexanlæg). Den udskiftede luftmængde skal dog være den samme efter montering, som den var via naturlig ventilation inden etablering af anlægget. Det er nemlig de enkelte energiselskaber, der giver tilskuddet, så størrelsen af tilskuddet kan variere fra energiselskab til energiselskab.

Private kan desuden benytte håndværkerfradraget. Dermed kan arbejdslønnen, eller en del af den, trækkes fra i skat.