Belægningssten – sådan lægger du dine fliser korrekt

Indhent viden om belægningssten

Du går måske med overvejelser om at lægge nye fliser i din indkørsel, eller måske etablere en terasse med belægningssten. Der findes forskellige virksomheder, som hjælper med både rådgivning og udførelse af arbejdet og hvis du har økonomien til det og gerne vil prioritere din tid til noget andet, så kan det bestemt være en mulighed. Men det er dog værd at tænke på, at der kan være mange penge at spare ved selv at udføre arbejdet. Hvis dét er din ambition, er det vigtigt, at du foretager en grundig research og planlægger projektet grundigt. Det ville være ærgerligt, hvis alle dine arbejdstimer er spildte fordi du begår de helt basale begynderfejl på området. Der findes mange ressourcer omkring emnet, som det er værd at kigge på. Eksempelvis findes der bøger om emnet, artikler på internettet og videoer på YouTube som kan være til stor gavn.

Vær opmærksom på prisen på sten og fliser

En anden ting du skal være opmærksom på er prisen på de sten du køber. Der kan være stor forskel på priserne på markedet for fliser og belægningssten, og derfor er det vigtigt at du undersøger de forskellige leverandørers priser grundigt inden du bestiller. Der kan være mange penge at spare, især hvis du skal bruge belægningssten til mange kvadratmeter. Du kan eksempelvis finde billige belægningssten hos easy-stone.dk, samt gode råd, vejledning og tjeklister, som du med fordel kan gøre brug af – både når du planlægger dit projekt, og når du skal i gang med arbejdet.

Din belægning skal have den rette hældning

En af de helt klassiske fejl ved belægning er at du ikke har styr på hældningen. Måske tænker du ”Hældning? Min terrasse skal da ikke være skæv”, men jo – det skal den faktisk. Hvis du eksempelvis lægger sten til en terrasse i 100% vater, så vil der med garanti ske vandopsamling. Dét er med til at skabe vækstmiljø for ukrudt, mos, osv. Så har du pludselig skabt dig en meget vedligeholdelseskrævende terrasse, hvor du kontinuerligt skal have gang i ukrudtsbrænderen – det betyder mindre tid til at nyde de afslappende stunder på terrassen, som det hele handler om. En grundregel er derfor at en terrasse skal have en hældning på mindst 10%.

Placeringen af din belægning er afgørende

En anden klassisk begynderfejl, er at belægningen placeres forkert. For terrasser er det især sol- og vindforhold som er relevante at have med i planlægningen. Gør dig det klart, hvornår du realistisk set kommer til at bruge terrassen. Er det fx om eftermiddagen, når du har fri fra arbejde, så er det en god idé at placere terrassen der hvor eftermiddagssolen falder i sommerhalvåret. Allerede året før du vil lægge din terrasse, er det derfor en fordel at du bemærker hvor solen falder ind på bestemte tidspunkter og eksempelvis noterer det i en journal. Du kan også med fordel stille bord og stole op, der hvor du forestiller dig at placere terrassen og så simpelthen begynde at benytte stedet mens der endnu er græs. På den måde får du nogle vigtige erfaringer, om eventuelle irritationsmomenter ved denne placeringer, som er værdifulde at opdage inden terrassen er lagt. Det kan eksempelvis dreje sig om hvor det blæser ind, og om der er indblik fra naboerne, som man gerne vil være foruden, eller noget helt tredje.

Du kan med fordel fortsætte din research ved at gå på biblioteket, hvor du sandsynligvis kan finde en bog der vejleder i netop den type belægning du har planer om. Brug også internettet til at fremsøge artikler der handler om dit specifikke område. Derudover findes der efterhånden en del informative videoer på YouTube, hvor du kan se og få gode råd til udførelsesfasen i praksis.

Held og lykke med projektet!