Når du køber billige træpiller og træbriketter, tænker du sikkert ikke over, at det billige brænde oftest også brænder for hurtigt ned. Det skyldes en lavere brændværdi. Vægten på dit brænde kan ofte fortælle dig lidt om, hvor meget gods der er i træet (medmindre det simpelthen bare er vådt). Tungt brændsel der er tørt har en højere brændværdi end let træ. Derfor er der f.eks. meget mere varme i egetræ i forhold til f.eks. fyrretræ, som oftest er den billigste trætype man kan finde til brændsel. Det vil sige, at man skal bruge meget mere fyrretræ til at varme huset op, end hvis man benyttede egetræ og transporten er nøgleordet. Hvis man betaler dyre kroner for at få fragtet brændet hjem, kan man ligeså godt betale for en palle egetræ, som for en palle fyrretræ – så skal man ikke køre så mange gange. En anden fordel er, at du ikks skal putte så mange pinde ind i brændeovnen helt så tit, så du sparer også nogle ture til brændeovnen i løbet af dagen/aftenen.
Sådan tænder du op i brændeovnen
1: Sørg for at dit brænde er af en ordentlig kvalitet og at det er tilpas tørt til at kunne brænde ordentligt. For vådt brænde vil udsende alt for meget vanddamp og nedkøle forbrændingen så meget at brændeovnen vil sode til. Det ses tydeligt på glasset til brændeovnen. Glasset skal forblive klart og ikke sode til.
2: Brug RIGELIGT med optændingsbrænde. Sørg for at “give den gas” under optændingen, så der bliver ordentligt varmt i brændkammeret. Start med at lægge noget fint spån, avis, optændingsbriketter el. andet optændingstwist i bunden. Derefter kan du lægge to pinde på hver sin side omkring tønderet, så de danner et lille hulrum med masser af luft. Læg derefter tynde optændingspinde på tværs af de to pinde – de mindste pinde nederst. Brug rigeligt af de tynde optændingspinde. Læg til sidst nogle større stykker brænde på toppen af bålet.
3: Åbn for alle spjæld, så der kommer masser af luft til. Læg evt. en sammenkrøllet avis i toppen for at danne hurtigt varme, så der kommer sug i skorstenen. Tænd bålet fra neden og luk lågen – nu skulle bålet meget hurtigt accellerere og komme godt i gang. Efter et minuts tid bør der være rigtigt godt gang i bålet med bulrene orange flammer uden sort røg. Nu kan spjældene lukkes, hvorefter der fortsat bør være levende gang i ilden.
4: Lad bålet brænde ned. Alt for mange putter flere pinde på, inden bålet er brændt ned. Det er let, men det nedkøler kammeret, så man ikke får så god en forbrænding. I stedet bør du lade bålet brænde ned, så alle gløder osv. næsten er væk. Nu laver man en ny optænding som ved punkt 1. På den måde sikrer du at få det optimale ud af dit brænde. Sæt en ære i at lave et ordentligt bål ved optændingen – så brænder ilden flot og rent.
Hos Briketten kan du købe flere typer brænde. Udover vores billige træpiller og briketter, sælger vi også palletårne med kløvet brænde. Vi har altid egetræsbrænde, asketræ og blandet løvtræ. Vi fører ikke fyrretræ som kløvet brænde af ovenævnte grunde.
På vores hjemmeside kan du bestille og betale for dit brænde – så kører vi det direkte til døren – lettere kan det ikke gøres.