Det er sæson for stormskader i Danmark!

Skrevet af: Erik Hansen.

Stormskader? Øv..

Det er altid en trist situation med en stormskade, Jeg har i sær oplevet en hel del. Aner ikke om det er fordi jeg bor et udsat sted i forhold til vinden. Dette skulle man jo ikke mene efter jeg bor i Østjylland. Nevertheless har jeg oplevet en række grimme skader som er sket på baggrund af lifligt blæsevejr udenfor. Stormskader tænkes aldrig for, at være en behaglige gæst man byder indenfor, eftersom den destruerer noget man holder meget af, nemlig sit hus/bolig. De fleste har dog forsikring således de kan bygge det ødelagte op igen, dog er der mange ting, som ikke kan genopbygges, eftersom de har affektionsværdi og her bliver situationen ekstra sur. Meget kan man ikke gøre ved det, men noget kan man gøre. Jeg har fundet ud af hvordan man let kan sikre sig mod stormskaderne, men få midler som man har i huset derhjemme.  Det kan være noget så simpelt som at sikre sin tagsten med snor eller pakke bilen ekstra godt ind i plast, så den ikke får grimme ridser, grundet flyvende objekter der farer rundt i luften.

Men lad os lige klarlægge hvornår blæst bliver betegnet, som storm og ikke “bare” frisk vind. Det er i følge mange forsikrings folk en svær definition. (har tit bøvlet med sådan nogle grænseriddere). Storm der kan udløse præmie i form af udbetaling til forsikring, er 17,2 meter pr. sekund i det område hvor stormen har været. Hvis du har befundet dig ude i kraftigt blæsevejr, er man ikke i tvivl om hvordan det er. Men 17,2 er forholdsvis rigtig meget. Der findes mange forskellige forsikringer der dækker diverse sager  man har været uheldige med. Den mest almindelige er vel sagtens bygningsforsikringen, hvilket dækker skader på dit hus. Den har jeg gjort brug af nogle gange. Oftest kan man veksle imellem indbo- eller bygningsforsikring. Men de kan de klare hos dit selskab.

Tilbage til hvordan, du let kan sikre dig selv mod stormen! Det er nemlig uanset forsikring meget besværlig, at skulle ringe til forsikringen først, det er i særdeleshed meget bedre, at sikre sit hus eller bolig i stedet for.. ja kort sagt og spare alt bøvlet.

En ting storm oftest kan føre med sig er oversvømninger.  Har selv oplevet det én gang i hele mit liv, hvor kælderen blev oversvømmet. Dette kunne man egentlig nemt have sikret sig i mod, med en højvandsslukke ved afløbet i kælderen og på samme tid få installeret en pumpestation mellem kloak og den kloak som er offentlig på gaden. Det vidste jeg bare ikke dengang.

Nu er det langt fra alle som bor i områder med oversvømmelses tilstande, men en ting som man sagtens kan gøre er, at sikre sine tagsten sidder ordentlig fast op til en storm. Hvis man ikke selv er trygt ved dette kan man få en kyndig til at tjekke dem for dig. På samme tid fik jeg også tjekket mine revner jeg havde i muren derhjemme, hvilket viste sig at være en god ide. Der kan let opstå skader på denne bekostning.

Er uheldet alligevel ude, skal man koordinere sin skade til forsikringen og sørge for den bliver udbedret hurtigst mulig. Min skorsten fik eksempelvis en storm skade og skulle repareres sidste år, dette gjorde jeg via en murer i øjstjylland, jeg plejer at bruge.

Det gælder om at sikre sit hus, have , bil og bolig. Ideen med at putte plast rundt om sin bil er særdeles brugbar, eftersom det koster ingenting nærmest i forhold til hvad en grim ridse vil kunne skade i værdi hos bilen. Det samme er gældende for huset. Jeg tjekker mine tagsten hvert år nu. Og især op til kraftigt blæsevejr tjekker hele huset udenpå. Dette kan anbefales!