Sådan laver du nemt optændingbrænde til fyringssæsonen.

Som brændeovnsejer kender man det sikkert.

Det kan nogen gange være rigtig svært at få ild i brændeovnen. Og det vælter ind med velmenende råd fra andre med brændeovn. Her får du en enkel og sikker måde. Derudover er metoden miljøvenlig. Du får hjælp til at vælge korrekt brænde og så vil vi præsentere dig for en ny og enkel måde at kløve brænde og optændingspinde med en Kindling Cracker.

De fleste eksperter taler gerne om tekniker. gerne Top down – og bottom up -optænding. Enten starter man optændingen fra toppen af bålet eller fra bunden.
Flere undersøgelser peger på, at top down teknikken er den bedste. Det giver væsentligt minde aske og sod, sikrer bedre lufttilførsel og gør at det første optændingspinde du lægger i, brænder længere.

Uanset metode, skal du bruge nedenstående, for at bålet til at tænde i første forsøg:

  • Et par større brændestykker
  • 8-10 mindre optændingspinde fra Kindling Cracker
  • Et par optændingsbriketter
  • Tændstikker/lighter

Vælg det rigtig brænde:

Prisen på brænde hænger som regel sammen med brændværdien. Jo tungere, jo dyrere. Når du vælger træsort er det vigtigt at kigge på dit behov. Er brændeovnen din primære varmekilde, eller er den blot med til at samle og skabe hygge i stuen. De tunge træsorter ofte dyrere i indkøb, men brændværdien er også tilsvarende højere.

Der er penge at spare ved at købe lufttørret brænde.

Samtidig sparer du miljøet for den belastning, som ovntørringen udgør. Men når du køber lufttørret brænde skal du være opmærksom på at brændet ikke er i nærheden af at være klar til brug. Træet har som oftes været opbevaret udendørs for at opnå den bedst mulige lufttilgang til træet. Dette medfører at regn, fugt og sne kan give overfladefugtighed, som kan vise sig på lufttørret brænde i form af skimmel, sorte pletter og lignende. Derfor anbefaler vi, at det lufttørrede brænde står til tørre udendørs under tag i ca. 2-3 måneder.

Træ i kilo pr. m³ (100% træ med et vandindhold på 18%)
Bøg 710
Eg 700
Ask 700
Elm 690
Ahorn 660
Birk 620
Bjergfyr 600
Pil 560
El 540
Skovfyr 520
Lærk 520
Lind 510
Gran 450
Poppel 450

Kindling Cracker Brændekløver

Der findes forskellige typer af brændekløvere på markedet i dag. Men med en Kindling Cracker brændekløver kommer du sikkert igennem fyrringssæsonen uden brug af økser eller andre farlige redskaber.

Med en Kindling Cracker har du kun brug for et stykke træ eller en hammer til at slå på brændet. Det er nemt – overraskende nemt.

Træet er konstant i kontakt med knivsæggen og fingrene er under kløvning sikret bag sikkerheds-ringen i toppen af brændekløveren. På den måde kommer du sikkert igennem vinteren med rent og tørt optændingsbrænde.