Trævinduer – den klassiske løsning

Træ er stadig et særdeles populært materiale til vinduer og døre. Med en ægthed og charme, der passer til både klassisk og moderne stil.

Trævinduer har været brugt siden 1700-tallet – ofte som sprossevinduer eller dannebrogsvinduer. Trævinduet er en del af den danske byggetradition, og er stadig det mest populære valg.

Der er så mange muligheder for stilarter, åbninger, udluftning, energibesparelse, vedligeholdelse og holdbarhed, at næsten kun fantasien sætter grænsen.

Vejen fra træ til vindue

Træet til trævinduer kommer fra skovbrug i nordiske skove, som er kendt for at levere noget af det bedste træ i verden. Træerne vokser langsomt, hvilket giver en flot træstruktur og et langtidsholdbart materiale. I skovene udvælges og fældes træer i den bedste kvalitet, og gennemgår derefter en omfattende kvalitetsoptimering.

Træet scannes for at afløre knaster, harpikslommer og vindrevner. Når disse er fjernet samles og limes træstykkerne til fingersamlede planker, der er udgangspunktet for produktionen af vinduer og døre. Materialet er meget formstabilt, og sikrer at vinduer og døre ikke vrider eller slår sig.

Ved at bruge fingersamlet træ minimeres harpiksudtræk og der kommer ikke grimme gule pletter under malingen.
Samtidig opnår du en kerneandel på mindst 90%. Hvilket giver et sundt og holdbart vindue.

Trævinduer kan ikke undvære maling

Med den rigtige vedligeholdelse holder trævinduer sig smukke i årtier. Trævinduer er færdig malede fra fabrik, hvilket sikrer, at der er maling på hele vinduet – også i hjørner og på specielt udsatte steder. Ligesom finishen er ensartet og flot. Trævinduer skal males, når der er behov for det. Specielt sydvendte vinduer er mere udsatte, og har derfor ofte behov for maling før vinduer, som vender ud til de andre verdenshjørner.

Inden der males, skal vinduernes gås efter og eventuelle skader skal udbedres. Slip, hvor der er behov, og sørg for at grunde inden der males. Det sikrer det bedste resultat.

Sprossevinduer

Sprossevinduer, også kendt under navnet bondehusvinduer, et typisk dansk vindue. Det klassiske sprossevindue er sidehængt med en eller flere sprosser. Vinduet har ofte to anverfere, også kaldet hasper, men kan også fås med greb med bremse. Grebet med bremse sidder midt på vinduets karm – en placering som gør det nemt at åbne vinduet også selv om vinduet er højt. Ligesom bremsen gør det muligt at åbne vinduet præcist så meget som det passer, og altid kan fastlåses i den ønskede stilling, uden at skulle haspe.

Sprossevinduet åbner ud af og skal derfor udvendigt pudses udefra. Er dette uhensigtsmæssigt kan vinduerne monteres med et sidestyret beslag. Dermed kan vinduerne vendes op til 90 grader, så de kan pudses indefra. Specielt velegnet i rum på førstesalen.

Passer sprossevinduer til boligen?

Vinduerne er afgørende for husets udseende. Nye vinduer kan helt ændre indtrykket af et hus, og de bør derfor vælges med omhu.

Hvis man vælger vinduer, som slet ikke passer til husets oprindelige arkitektur, kan man risikere, at husets værdi forringes.

Det er derfor altid en god idé at tage udgangspunkt i hvilke vinduer der var i huset, da det blev bygget.

En generel tommelfingerregel er at sprossevinduer er specielt velegnede til boliger fra før 1960, eller boliger i mere klassisk stil. Men typehusene fra 70’erne og 80’erne sjældent er et kønt syn med sprossevinduer. Her er det derimod store topstyrede vinduer, som passer til arkitekturen.