Der er mange opgaver som frivillig i en forening, og det er ikke alle der har tid, lyst eller evner til at skulle lave en opdateret hjemmeside til foreningen.
Det er ingen skam at bede om hjælp, da hjælpen for det meste er lige ved hånden. Og det er også tilfældet når det kommer til hjemmesider mere specifik forenings hjemmesider.
Hvad skal en forening bruge en hjemmeside til?
En hjemmeside er en forenings ansigt udadtil, hvor medlemmerne og interesserede kan læse mere om, hvilke aktiviteter foreningen kan tilbyde.
Foreningen kan også vise sit program, billeder, medlemmer af bestyrelsen, arrangementer, vedtægter, nyheder og kontakt info, hvor interesserede kan komme i dialog med foreningen.
Her er et typisk eksempel på en hjemmeside til en forening.
Hvorfor ikke bare nøjes med en Facebook-side?
I praksis kan en forening sagtens leve og fungere helt uden en hjemmeside og måske satse på en Facebook-side. Men, den daglige drift bliver unødig besværlig og kompliceret, når vi samtidig husker på, at det er frivillig kræfter, som driver foreningen.
Det er vigtigt at forstå forskellen på en Facebook-side og en hjemmeside, før foreningen vælger mellem de to løsninger.
Facebook er en lukket platform, som ikke er i kontakt med det åbne internet, hvorfor du skal have en konto for at søge oplysninger, da de kun er tilgængelige for medlemmer af Facebook’s platform.
Det åbne internet med søgemaskiner som Google og Bing gør det muligt at søge oplysninger på virksomheder, foreningener og meget mere ved hjælp af en hjemmeside. Opslag på Facebook kan ikke findes på Google eller Bing.
Det bedste vil sådan set være, at foreningen både har en hjemmeside og en Facebook-side eller en Facebook-gruppe, hvor der kan kommunikeres med medlemmerne og poste vigtig information.
Skal foreningen selv bygge en hjemmeside eller få hjælp?
Om en forening skal bygge sin egen hjemmeside afhænger helt af om lysten og evnerne er tilstede i organisationen.
Det kræver en vis portion forståelse for IT og digitale medier at lave sin egen hjemmeside fra bunden, hvorfor det godt kan blive en vanskelig proces.
Først skal der findes en person, der vil lave hjemmesiden. Så skal der vælges domæne, hosting, prisplan og findes et udbredt CMS-system at bygge hjemmesiden i.
Derefter skal der laves et hjemmesidedesign, opsætning af menuer, sider og indhold og laves søgemaskineoptimering så hjemmesiden kan findes på nettet (også kaldet SEO).
Der er altså mange ting at skulle tage stilling til og varetage efterfølgende omkring en forenings hjemmesider herunder hele driften.
Det kan derfor være en god idé at få hjælp fra et hjemmesidefirma, der har specialiseret sig i at lave færdige hjemmesider til foreninger. Så kan foreningen bruge tiden og kræfterne på at skabe indhold til hjemmesiden, hvilket i sig selv kan være ganske tidskrævende.