Hvad er en marimba?

Marimbaen stammer oprindeligt fra syd-amerika og fra Mexico. Det er et instrument der har gennemgået en stor udvikling gennem de sidste små 100 år. Marimbaen er gået fra at komme fra Mexico, til at være et af de væsentligste slagtøjsinstrumenter i verden.

Marimbaen består af en række træstave som hænger i et par snore. Nedenunder hver træstav, sidder så nogle metalrør som kaldes resonansrør. De giver lyden en lang efterklang, så det ikke lyder så tørt. Marimbaens taster (som vi kalder træstavene) bliver ofte lavet af rosentræ, men andre træsorter bliver også brugt. Ligesom man også laver det af kunstmateriale.

Man spiller på marimbaerne med marimbakøller. Det er en træpind, hvor der kan sidde f.eks. et hoved af kork. Udenpå korken har man så viklet noget garn, som gør at den får en lidt blødere overflade. Køllerne kan variere i hårdhed. De helt hårde består af træ i midten og et meget tyndt lag garn.

Du kan se billeder af marimbaer på denne google søgning.

Der er skrevet meget musik for marimba. Således bruges den både i symfoniorkestre, som soloinstrument og i mange andre mere rytmiske genrer. Ligeledes kan den indgå i et marimbaorkester.

Marimbaen er i kraftig udvikling og der skrives hele tiden mere og mere musik til den. Du kan f.eks. finde noder til marimba her.