Kvalitet i undervisningen

Et kig på KVALITET I UNDERVISNINGEN ift. digitalisering af skolen

Finland – Læring fra Pisa-modellen

Vi ser meget på Finland i udvikling af dansk skole og undervisning. Men hvad ligger der egentlig bag Finlands gode omdømme?

Køb dit undervisningsmateriale her – på Lærershop.dk
Kridtholder, lærertaske, trolley kuffert, skolehæfter, undervisningsmateriale, billige kontorartikler, organisering og arkivering. Fri fragt ved køb af 599 kr.


I Finland anvendes digitale medier i alle kvaliteter.

Siden PISA-undersøgelsen blev indført i 2000, er Finland blevet betragtet som det europæiske fremvisnings undervisningsland. I første omgang rettedes internationale uddannelseseksperters, skolelederes og politikeres blik mod nord for at lære om landet med omkring 5,5 millioner indbyggere. I mellemtiden mistede Finland sin status som modelland i uddannelse og faldt fra 2. pladsen i Pisa-studiet i matematik til nr. 12. Den finske regering besluttede at modvirke denne negative tendens.
Siden efteråret 2016 er der derfor udviklet et nyt pensum, som er udviklet i fællesskab med myndigheder og politikere, men også lærere, forskere, kommuner og skoler.
Kernen i reformen er tilgangen til fænomenbaseret læring. Med hjælp fra bærbare computere og tablets, samt aviser og egne eksperimenter, viser finske elever, at lærer færdigheder i klasseværelset, som de senere fortsatte med at overføre til det professionelle liv: Ekspertisen det indeholder, for eksempel ved at tilegne sig uafhængige oplysninger til at vurdere dem og analysere dem. For at gøre dette, undersøger eleverne vigtige sociale spørgsmål som klimaforandringer, flygtningepolitik eller EU.


Finnerne vælger bevidst denne digitale tilgang, fordi de var længe i spidsen for digital læring. Ifølge Europa-Kommissionen anvendte kun 18,2 procent af de finske studerende informationsteknologi i klasseværelset eller til projekter. For at øge denne andel investerede myndighederne kraftigt i den digitale infrastruktur og brugte ca. 300 millioner euro på bærbare computere, tabletter og software. Derudover modtager lærere avanceret træning inden for digitalisering.

I mellemtiden er digitale medier ankommet til alle kvaliteter. Der er specielle læringsspil tilgængelig for unge elever. I næsten hver klasse bruges den digitale klassebog Wilma også. Det giver forældre, elever og lærere mulighed for at kommunikere komfortabelt, kontrollere karakterer og følge klassestatus. Men nogle pilotskoler i Finland er endnu ikke klar til dette. I mellemtiden modstår de helt fra at bruge trykte lærebøger og stole – og i stedet satser de på e-bøger.

Køb dit undervisningsmateriale her

Holland – valgfrihed for skoler

I Holland ser vi stor læringsfremskridt og Holland er langt hen ad vejen rollemodel for dansk undervisning.

Samlet set er accepten af ​​digitale medier meget høj i Holland. Skolerne har en relativ stor frihed og kan udvikle deres egne digitaliseringsstrategier. Samtidig hjælper staten dem og yder finansiering til hardware. Organisationen “Kenniset” træner lærere inden for digitalisering og mediekendskab.Kombinationen af ​​frihed og støtte ser ud til at fungere: alle skoler er nu udstyret med internetadgang, de fleste giver også Wi-Fi (trådløst net). I et nationalt gennemsnit har klasserne så mange computere, at kun omkring fire studerende skal dele en enhed. Mange klasser er også fuldt udstyret med tabletcomputere.
Enhver, der ønsker endnu mere intensiv digital uddannelse til deres børn, kan registrere sig hos en af ​​de iPad-skoler, der er oprettet af meningsmåleren og iværksætteren MAURICE DE HOND. I klasserne af disse såkaldte Steve Jobs skoler løber omkring 70 til 80 procent af lektionerne på iPad.

Estland – Lille pioner inden for digitalisering


I Estland arbejder eleverne regelmæssigt sammen med tablets og computere.
Mange estere kan kun grine af digitaliseringsinitiativerne i mange europæiske lande. Siden 1999 har alle skoler været forbundet med internettet. I 2020 skal alle lærebøger også være tilgængelige i digital form.

Balterne har på ingen måde blind tro på digitalisering, som er forankret som en af ​​otte grundlæggende færdigheder i skoleforløbet. Den estiske strategi er snarere at lære eleverne et ansvarlig og meningsfuld brug af digitale medier. På estiske skoler er der stadig mange notesbøger, og almindelige bøger anvendes, selv tavleundervisning finder sted lejlighedsvis.

På samme måde som de finske naboer, bruger estiske skoler en digital klassebog, som i den estiske udgave hedder ekool. Her indfører lærerne timens lektion, lektier og fører elevfravær. Forældre kan til enhver tid se deres børns data, kontakte lærere og uploade undskyldninger/forklaringer for forsømmelser.