Det er set mange gange i tidens løb, at et mærke bliver så populært på et tidspunkt, at det faktisk bliver umoderne i en længere periode!
I 1980´erne herskede krokodille mærket Lacoste. Alt skulle være med den lille krokodille, og trenden blev så vild, at folk begyndte at klippe logoerne af tøjet i butikkerne, og syede det på deres egne tshirts, sweatshirts, poloer osv.
Og flere begyndte at kopiere krokodille logoet, og sælge de små krokodiller i løs salg, så folk selv kunne sy dem på deres tøj.
Ovenstående er første gang i historien, hvor et mærke når mætnings punktet, og faktisk dør en smule ud efterfølgende.
Hugo Boss toppede ligeledes i 1980´erne, men trenden var ikke så voldsom, som ved Lacoste. Dog blev det tyske mærke så moderne, at det i et helt årti efterfølgende var ude forbrugernes bevidsthed. Det var først i starten af det nye årtusinde, at skuden blev rettet op, og Hugo Boss brandet blev genopfrisket.
Ligesom både Hugo Boss og Lacoste, så har en af Italiens største lædervarer producenter og mærker, oplevet en optur efterfulgt af en enorm nedtur, som til sidst blev vendt til endnu en optur!
Der er ikke tale om Gucci, selvom historien faktisk til forveksling lyder ens. Nej det er Fendi, som har været turen igennem. Fendi er mærket, som altid har stået i skyggen af Gucci, og har måtte kæmpe hårdt for sine markedsandele.
Mærket har lige siden begyndelsen kæmpet hårdt med Gucci om markedet, men har aldrig rigtig fået overtaget i den magtkamp. Selvom det gik rigtig stærkt i 1960´erne, så var Gucci vækst endnu større! Og det var samme senarie, som galt 1970´erne og 1980´ern. Men til sidst i 1990´erne begyndte problemerne. Fendi havde svært ved at forny sig, og tabte markedsandele på den bekostning. Selvom mærket var kendt, som modeverdenens pelsmærke, så var inspirationskilden en smule tom. Det betød at mærket begyndte at få et støvet ry, og væksten ude blev.
I 2002 købte LVHM Group, som ejer blandt andet Louis Vuitton, Fendi sammen med Italienske Prada. Og det blev et opkøb, som skulle vende op og ned på alt.
De nye ejere ville gøre Fendi mærket endnu mere kendt, end det tidligere var. Derfor satte man speed på investeringerne i branding. Nye butikker blev åbnet world wide. Man skiftede flere af licenshaverne ud for at forny mærket, og man begyndte at brande løs via reklamer, kendte Hollywood stjerner osv.
Det har ikke været en billig og risikofri process, men i 2010 nåede mærket toppen. Fendi var på konsulenthuset Millward Browns top 10 liste over verdens mest kendte brand. Faktisk indtog det italienske mærke en fornem 9. plads.
Louis Vuitton var en suveræn nummer 1, mens Hennesy som LVHM også ejede indtog 5. pladsen. Og sjovt nok var LVHMs Moet mærke på en 7. plads.
Så selvom et mærke oplever voldsomme nedture, så kan man sagtens rette op på det, dog kræver det en god strategi, og en rigtig stor pengepung.
Andre mærker, som har oplevet et lignende senarie er Converse og Levis!