GOTS Certificering – Hvad kan det?

Der er over de seneste år dukket en del certificeringer op, faktisk vælter den almene dansker rundt i mærkeordninger fra den ene og den anden side. Derfor tager vi i denne artikel et blik på et af de mere eksponerede mærker og certificeringer. Nemlig GOTS certificeringen.

GOTS – Hvad er det?

GOTS er et økologsik miljømærke for tekstiler og i skrivende stund, den eneste certificering, som er anerkendt i USA. GOTS står for “The Global Organic Textile Standard” på dansk: Den “Globale Økologiske Tekstil Standard”. Det der gør denne certificering unik ift. mange andre certificeringer for tekstiler er, at den netop er globalt dækkende. Som nævnt før er det den éneste der dur i USA, men den er også anerkendt i Europa og visse dele af Asien (I hvert fald Japan). Bag certificeringen står en arbejdsgruppe af bestånede af Amerikanere, Japanere, Tyskere og Britter. Langt de fleste kontinenter har været involveret i udarbejdelsen af kravene til ordningen og derfor er den også så bredt anerkendt.

To produktmærkninger

Hos GOTS skælner man mellem Grade 1 og Grade 2. Førstnævnte er lavet til produkter, som er 100% øko, hvor sidstnævnte er til et %vist indhold af økologi – dog maks 30% ikke-økologi.

Kravene til mærkeordningen er stramme. Der skal være ført opsyn med den økologiske tilstedeværelse gennem hele processen. Således at de økologiske fibre dokumenterbart har været adskilt fra de konventionelle fibre. Ligeledes må produkter (naturligvis) ikke indeholde skadelige stoffer som eksempelvis skadelige tungmetaller, skadelige farvestoffer, farvestoffer som ikke er bionedbrydelige. Ligeledes må produkterne ikke være bleget af klor, men dette skal være baseret på ilt.

Social bæredygtighed

Et element som ofte bliver overset i debatten omkring bæredygtighed er begrebet ” social bæredygtighed”. Begrebet dækker over, om produkterne er lavet under (som minimum) tålelige forhold for de arejdende i produktionen. Med andre ord er ting som: Børnearbejde, tvang og deslige strengt forbudt ift. opyldelse af GOTS kravene. Ligeledes er det også umuligt at blive GOTS certificeret hvis der (for de arbejdende i produktionen) ikke er: Fastsat mindsteløn, afgrænsede arbejdstider, hygiejniske arbejdsforhold og at de arbejdende har ret til kollektive forhandlinger om forholdene.

Konklusion

Med andre ord: GOTS certificeringen er “for real” og der bliver først kontrol med produkterne. Du kan altså købe GOTS certificerede produkter med god samvittighed.
GOTS certificeringen er heldigvis noget som en lang række danske firmaer har taget til sig, så man kan godt finde tekstiler i de fleste kategorier med denne mærkning.