Herregårdssten – en klimavenlig løsning?

Herregårdssten har været fast inventar i de danske haver og indkørsler igennem de seneste 30 år. Men i takt med at klima-bevidstheden- og -udfordringerne stiger, opstår spørgsmålet: Er herregårdssten og andre fliser i cement en bæredygtig løsning til din indkørsel eller terrasse?

Beton – et klimaintenst materiale

Beton og cement som er det materiale som belægningssten er lavet af er på ingen måde et klimavenligt materiale. Ifølge DR og andre medier, så er det en af de helt store klimasyndere.

Traditionelle belægningssten i beton er en belastning på klimaet. Det er særligt i byggeriet, at dette er et problem, men indkørsler og terrasser udgør også en andel af forbruget på verdensplan.

Klimavenlige alternativer

En måde at skære ned på klimaudgiften til din nye terrasse eller indkørsel er ved at købe bæredygtige belægningssten. Dette kan eksempelvis være sandsten eller andre natursten.

Det er også muligt at vælge en belægningssten som græsarmeringssten. Selvom disse sten er støbt i beton, så er det bedre for klimaet. Dette skyldes at en stor del af overfladen er dækket af græs, og der bruges derfor helt op mod 60% mindre beton pr. m2.

Systemsten, som eksempelvis SF-sten, kan være at foretrække på områder som udsættes for tung belastning som eksempelvis parkeringspladser. Dette skyldes at stenene hæfter sig til hinanden og derfor forrykker sig mindre end herregårdssten.

Vedligeholdelse, underlag og lokale forhandlere

Hvis man sørger for at vedligeholde sine belægningssten og lægger dem med et solidt underlag, så kan en indkørsel uden tung belastning holde i op mod 30 år.

Vedligeholdelse kan både være at behandle overfladen fra alger, men også ved at sørge for at skifte materialet i fugerne ud med fugesand. Dette vil gøre overfladen mere holdbar og modstandsdygtig overfor tung belastning.

Underlaget skal være solidt lavet, hvilket betyder at man udover de øverste gruslag også skal have et lag med stabilgrus. Dette lag virker afstivende på hele konstruktion og hjælper både til at reducere mængden af knækkede fliser, samt kørespor og andre skader fra hård belastning.

En sidste mulighed for at reducere klimabelastningen af dit byggeri er ved at handle ved en lokal forhandler. Transport er en af de store klimamæssige udgifter i forbindelse med belægningssten, da vægten er så forholdvis stor.

Du kan derfor ved at handle fliser fra en dansk producent spare denne transport væk. Ofte vil du også opleve at den sparede fragt er med til at udligne en eventuel prisforskel fra de billigere, udenlandske priser.