Husk vinterdækkene i tide

Det er næppe nogen nyhed, at vinteren er en del af de danske årstider. Alligevel bliver mange overraskede over, at vejene lige pludselig er glatte, og bilen ikke længere står så godt fast som forventet. Hvert år ser man resultatet i form af biler i vejkanten, som ikke har kunnet stå fast på vejene. Det store spørgsmål for mange bilister er derfor: Hvornår skal vinterdækkene på bilen?

Vinterdæk versus almindelige dæk

Det er langt fra alle bilister, som husker at skifte bilens dæk ud med vinterdæk i vinterhalvåret. Uanset om det drejer sig om økonomiske årsager, glemsomhed eller helt tredje årsager, er det en stor fejl ikke at køre med vinterdæk, da en bil uden vinterdæk kan være til stor fare for dig selv og ikke mindst dine medbilister. Og mange vil nok fortryde det, hvis de kører galt, og bilen ender i grøften.

Nogle af de fordele vinterdækkene giver dig som bilist er blandt andet:

  • Du står bedre fast på vejene, da vinterdækkene giver dig et bedre vejgreb
  • Du får en kortere bremselængde end med almindelige dæk
  • Vinterdæk giver mere komfort og større sikkerhed, da de fremstilles i mere smidigt gummi.

Vinterdæk er konstrueret specielt til at kunne klare de sne- og isglatte veje, og de står dermed også meget bedre fast på vejene, ikke kun i forhold til bremselængde, men også i forhold til et godt og sikkert vejgreb.

Bremselængden for vinterdæk er desuden også langt kortere end med almindelige dæk. Typisk vil vinterdæk kun bruge halv så lang afstand som almindelige dæk, når der bremses på sne- og isglatte veje, og der er derfor god grund til at påføre bilen vinterdæk for at mindske risikoen for uheld på vejene.

Det gummi, man bruger til at lave dæk af, er forskelligt, afhængig af om der er tale om almindelige dæk eller vinterdæk. Vinterdæk laves af gummi, som ikke bliver hårdt i takt med fald i temperaturerne. Dermed er dine dæk både mere komfortable og sikrere at køre med.

Få vinterdækkene på i tide

Vejret kan ofte snyde os om vinteren. Du kan derfor sagtens være kørt hjemmefra om morgenen i det fineste vintervejr, hvor vejene har været tørre, men om eftermiddagen når du skal hjem, ser det måske helt anderledes ud, og du kan risikere at skulle køre hjem i slud, sne eller isslag.

Derfor kan det kun anbefales at få vinterdækkene på i god tid, så du ikke får dig en fæl overraskelse. I god tid betyder, at dækkene skal på, inden vi når det tidspunkt, hvor temperaturerne nærmer sig frysepunktet. Det kan derfor være en god tommelfingerregel at få dækkene på senest i slutningen af oktober eller starten af november og først skifte til sommerdæk i april, hvor temperaturerne igen begynder at stige.

Mange værksteder har travlt med at skifte dæk for bilister, så det kan derfor være en god idé at booke en aftale i god tid, hvis du vil være sikker på, at vinterdækkene kommer på i tide. Læs mere om dette hos Mekopartner