Hvad er det kraftigste lovlige luftgevær?

Hvis du leder efter et luftgevær, og du endda leder efter et rigtigt kraftigt et, så har du måske overvejet det spørgsmål: Hvad er egentlig det kraftigste lovlige luftgevær, jeg kan købe? Det er ikke helt så nemt at besvare, som du måske kunne håbe, for der er mange faktorer, der spiller ind på det. Derudover kan et luftgevær være enten lovligt eller ulovligt, alt efter hvem du er, som køber. Selvom svaret ikke er ligetil, så vil du her kunne læse om nogle af de faktorer, som er afgørende for, hvor kraftigt et luftgevær du kan købe, samtidig med at det er lovligt.

Lovlige luftgeværer

Helt generelt kan vi starte med spørgsmålet: Er luftgeværer egentlig lovlige? Og ja, som udgangspunkt er de lovlige i Danmark, men der skal dog opfyldes nogle krav, før de er lovlige – altså kan luftgeværer være ulovlige, når de tilhører nogle bestemte ejere. Først og fremmest er det et krav, at du er fyldt 18 år, før du køber og benytter et luftgevær, og dette gælder for alle typer. Hvis du vil købe et med en kaliber på 4,5 mm. er det altså helt lovligt, så længe du er fyldt 18 år. Men hvis du til gengæld ønsker at købe et luftgevær med en større kaliber end 4,5 mm., så er det ikke længere lovligt, bare fordi du er fyldt 18 år. Her beretter våbenloven, at det kræver et jagttegn, hvis du skal erhverve, besidde, anvende mm. et luft- eller fjedervåben med en kaliber højere end 4,5 mm. Det er altså muligt for dig at investere i et kraftigere luftgevær, idet det har en større kaliber, hvis du har et jagttegn.

Skuddets styrke

Det næste spørgsmål, der er relevant, og som du måske også har stillet dig selv er: Hvor hårdt skyder et luftgevær egentlig? Herunder hører også spørgsmålene om, hvad der gør, at nogle skyder hårdere end andre, når de vel at mærke har samme kaliber. Naturligvis vil luftgeværet med den største kaliber som udgangspunkt skyde hårdest – dog kan andre faktorer også påvirke skuddets styrke, så et luftgevær med en større kaliber faktisk skyder mindre hårdt end et med en mindre kaliber. Når man taler om skuddets styrke, så måles denne i Joule. For at give et eksempel, så skal der omkring 65 Joule til, for at et skud fra et luftgevær kan skabe et dræbende sår på et menneske.

Udover 4,5 mm. kaliberen er de mest almindelige 5,5 mm. og 6,35 mm. Her følger et eksempel på, at det er muligt at finde et luftgevær med kaliber 4,5 mm., som skyder hårdere end et med kaliberen 5,5 mm. Et Hatsan Striker luftgevær med kaliber 4,5 mm, en projektilvægt på 0,53 g. samt en udgangshastighed på 305 m/s har en styrke på 25 Joule. Til sammenligning har et Gamo Socom luftgevær med kaliberen 5,5 mm. med en projektilvægt på 0,89 g. og en udgangshastighed på 220 m/s en styrke på 22 Joule. Det enkelte luftgevær samt vægten på projektilet har altså en effekt på skuddets kraft. Derfor skal du undersøge det enkelte luftgevær inden køb, så du ved mere om, hvordan det skyder. Ønsker du at kunne købe og bruge luftgeværer med større kaliber, så skal du overveje at tage et jagttegn.

Find dit næste luftgevær

Forhåbentligt har du nu mere viden om, hvad der afgør, hvor kraftigt et luftgevær er, og hvad lovgivningen siger om køb og brug af dem. Du kan finde meget mere information omkring luftgeværer og deres individuelle styrke samt købe luftgeværer her. Der kan du se et stort og bredt udvalg af forskellige luftgeværer i forskellige prisklasser, og du kan læse nærmere specifikationer om hvert enkelt. Således kan du være velinformeret og føle dig godt rustet forud for et eventuelt køb af et nyt luftgevær.