Hvordan ømme muskler opstår og hvordan de kan undgås!

Alle oplever i løbet af livet at få ømme muskler, hvilket kan skyldes utrolig mange ting. Ofte kommer det af fysiske udfoldelser, men symptomerne kan også opstå i forbindelse med sygdom og feber, hvor kroppen arbejder på at få vira ud af systemet.

 

Ofte vil man ikke umiddelbart mærke ømheden dagen efter de fysiske aktiviteter, da de ømme muskler som regel først viser deres ”ansigt” på anden dagen. Problemet opstår, da man i forbindelse med excentrisk arbejde – man strækker en muskel, så den er spændt eller sammentrukket til dens yderposition. Kroppen består af et utal af muskler og mange, der ikke bliver brugt dagligt, vil blive ømme, når de pludselig bliver brugt. Tit er man ikke opmærksom på, at det er nye bevægelser for kroppen, og man derfor skal gå langsomt frem, så kroppen kan vende sig til det hårde arbejde.

 

Det afhænger selvfølgelig også af, hvor aktiv man er i det daglige – jo mere kroppen er vant til at blive brugt, jo lettere vil det være at vende den til nye fysiske aktiviteter. Det er dog ikke ensbetydende med, at blot fordi man er vant til at løbe, at man så ikke vil opleve at få ømme muskler på en skiferie, men det hjælper på situationen, at de større muskler i kroppen jævnligt bliver brugt.
Det er vigtigt, at man kender sin krop, og at man mærker efter, når man bruger den. Det kan være utrolig hårdt for kroppen, når man går fra ikke at bruge den til en hel uge på f.eks. ski, hvor kroppen belastes konstant. Her vil man opleve, at det føles som om at alle musklerne bliver ømme og stive, og det kan være svært at komme i gang igen.

 

Holder man kroppen aktiv og mærker efter, at man ikke overanstrenger den for meget, så vil man i mange situationer kunne undgå at få ømme muskler. Det betyder dog ikke, at det ikke er sundt med hårde fysiske aktiviteter, men det er vigtigt, at man lader kroppen slappe af en gang imellem, så de ømme muskler kan restituere. Det giver kroppen mulighed for at samle styrke, så den kan opbygge styrke til næste gang.