Kompetenceafklaring: Sådan får du styr på dine kompetencer

Når du skal søge job, byder du dig som regel til med dine kompetencer. Et jobopslag har nogle særlige krav til dig som kandidat, og de bliver som udgangspunkt udfyldt af dine kompetencer.

Men for at du kan byde dig til eller søge et job, skal du have afklaret dine kompetencer, så du ved, hvad du kan bidrage med.

Det handler alt sammen om, hvad du er god til, hvad du kan lide at lave og omvendt, hvad du ikke kan lide og ikke er god til at lave. Når du har lavet din egen kompetenceafklaring, så ved du præcis, hvad du kan bidrage med. Og hvad du ikke kan.

Det gør arbejdet med din jobsøgning, herunder CV og jobansøgning, meget lettere. Du kan hurtigere scanne jobopslag og se, om de indeholder krav, du kan leve op til. Eller ikke kan. Og derfra kan du hurtigere skrive en målrettet ansøgning og tilpasse dit CV. Fordi du kender dig selv og dine kompetencer.

Sådan laver du din egen kompetenceafklaring

Du kan dele dine kompetencer op i to kategorier: Dine personlige kompetencer og dine faglige kompetencer.

Dine faglige kompetencer er dem, du sandsynligvis forbinder med at “kunne noget”. Det er dem, du har lært igennem dit arbejde, igennem dit studie eller igennem kurser og på nettet. Altså konkrete faglige kompetencer, som du kan bidrage med.

Det er ikke forkert at sige, at dine faglige kompetencer er dine værktøjer. Hvis du er god til at skrive, regne, organisere, analysere og så videre, så er det faglige kompetencer.

Du kan finde frem til dine faglige kompetencer ved at tænke på dine succeser. Hvornår har du lykkedes med noget? Hvilke evner, værktøjer eller kompetencer brugte du? List dem, og du vil hurtigt få overblik over, hvad du kan bidrage med.

Du kan også, når du søger job, skrive de krav ned, du støder på. Kravene er som regel efterspørgsel af konkrete færdigheder og kompetencer. Her kan du se, om der er noget, du mangler. Særligt om det er noget, der ofte bliver efterspurgt.

Dig og dine personlige kompetencer

Dine personlige kompetencer er dem, der er med til at skabe “dig”. Hvis du er sød og empatisk eller rolig og god til at holde hovedet koldt, så har du personlige kompetencer, som du bruge i din jobsøgning – og i dit job.

Der er nemlig mange virksomheder, der ansætter i lige så høj grad på baggrund af kemi og personlighed som på grund af faglighed. Derfor er det vigtigt, at du både har overblik over dine faglige og personlige kompetencer.

Du kan igen bruge dine succesoplevelser til at afdække dine personlige kompetencer. Har du engang klaret dig godt igennem en travl periode med mange opgaver? Så er du måske god til at holde hovedet koldt og have meget om ørerne.

Du kan også spørge andre til råds. Hvad tænker de om dig? Hvordan vurderer de dine personlige styrker – og svagheder, for den sags skyld. Så er du også sikker på, at du ikke overser noget, ved at bede andre om hjælp.

Når du har afdækket både dine personlige og faglige kompetencer, har du meget bedre overblik dig selv og din profil. Og på den måde bliver din jobsøgning og din networking meget mere effektiv og håndgribelig.