Ved du hvad en coach laver?

Jeg hedder Thomas Sejersen Leerbeck. Jeg er indehaver af virksomheden Din Attitude som beskæftiger sig med personlig udvikling i form af coaching, foredrag og proceskonsultation (optimering af teams) Jeg arbejder med private såvel som erhverv.

Jeg har været ude på mange jobs som foredragsholder, og hver gang jeg nævner ordret coach eller coaching er det som om at jeg støderpå en større forviring over hvad en coach er og laver. Det er ikke noget der genere mig, slet ikke, for det giver faktisk nogle fantastiske muligheder for at komme i snak med nye mennesker.

Jeg vil dog her prøve at beskrive kort hvad en coach er og laver for dem af jer der måtte have interesse her i.

Hvad er en coach?

Begrebet coach eller coaching er ikke en beskyttet titel. Begrebet bliver derfor ofte anvendt i forkerte sammenhænge. Der findes efterhånden coaches inden for alt, og mange coaches har ikke nogen endegyldig definition af, hvad deres titel dækker over.

Fordi coaching eller coachtitlen efterhånden er blevet lidt ”popsmart”, bliver titlen tit brugt i sammenhænge, hvor det gerne skal være lidt ”smart i en fart”-agtigt. Der er derfor ikke noget at sige til den forvirring, der hersker, når vi taler om, hvad en coach eller coaching egentlig er, og indebærer.

En almindelig definition kunne være: en coach hjælper en person med at frigøre og udvikle potentiale.

Problemet med denne definition er, at den er alt for bred. Der er alt for mange andre roller og begreber, som også kunne passe ind i samme definition. Den passer f.eks. også fint, når man definerer en vejleder, konsulent, mentor, rådgiver eller enhver anden person, der arbejder med processer, og som skal udvikle mennesker.

Dette skal ikke forstås som om, at disse roller alle kan skæres over én kam, for der er en verden til forskel!

Men hvad er coaching så?

Coaching er en proces, hvor der frigøres potentiale, så klienten bliver bedre til at udnytte sine egne ressourcer. Dette foregår ved hjælp af en samtaleform, der fremmer motivationen til handling og læring på det personlige og faglige plan gennem bevidstgørelse, udfordring og motivation.

Coachen sætter fokus på nutid og fremtid, han er løsningsfokuseret og arbejder ud fra, at klienten sidder inde med de rigtige svar, men har brug for hjælp til at aktivere dem.

Eller kort sagt: klienten sidder faktisk med alle svarene, derfor bør coachen kun stille de spørgsmål, som får klienten til at reflektere over egne løsningsmuligheder – og intet andet. Coachen skal ikke give gode råd eller løse problemet. Coachens opgave er ene og alene at guide klienten i den rigtige retning.

Hvis du vil vide mere om coaching, coachens rolle eller måske er interesseret i hvad coaching kan gøre for dig, så besøg min webside for mere information: www.dinattitude.dk

Ha’ en fantastisk dag!