Hvad låner vi egentlig penge til?

I Danmark er vi glade for at låne penge. Faktisk er vi meget glade for at låne penge. Det er underligt, at vi aldrig har haft flere penge mellem hænderne, men alligevel vil vi have mere. Så vi låner på livet løs og bekymrer os om det på et senenere tidspunkt.

Det er klart at alle gerne vil eje deres egen bolig, en splinterny bil og masser af andre ting, der er med til at gøre livet sjov og interessant. Smartphones, rejser, computere og shopping er rart, så hvorfor vente på at man har sparet op, hvis man kan låne? Der skal også være plads til fancy cafebesøg og nyt tøj nu og da, hvilket også koster penge.

Men hvad er de meste populære ting at låne penge til i Danmark anno 2017? Det har vi kigget nærmere på.

Omlægning af forskellige lån

Danskerne har masser af forskellige kreditorer, som vi skylder penge til. Der er banker, realkreditinstitutter, kviklån og meget mere, og det er overraskende nemt at miste overblikket, så det hele begynder at sejle, men hvad kan man gøre? Jo, vi er blevet meget glade for at samle alle vores lån hos en investor. På den måde kan man langt nemmere overskue sin gæld og samtidig sparer man en masse penge. Så det er en win-win situation. Og bruger man et af de mange sammenligningssites for kviklån, kan man ofte spare en del penge ved at finde de billige lån.

Man gør det i samarbejde med realkreditinstituttet eller banken, som hjælper med det fornødne. Det koster naturligvis lidt, men kan oftest betale sig i sidste ende.

Studier og skole

Det er gratis at gå i skole i Danmark, men derfor kan man sagtens risikere, at der kommer forskellige udgifter. De danske universiteter forventer, at man selv køber sine studiebøger og andre materialer, og enhver der har oplevet dette, vil bevidne hvor dyrt det kan være.

Bøgerne skal købes på hvert eneste semester og det er ofte mange tusinde kroner det drejer sig om. Men det kan være svært, at finde pengene når man er på SU, så det er en populær løsning at optage et lån, for at få råd til tingene.

Bolig og biler

Vi danskere har den ide, at man skal eje egen bil og bolig når man kommer i en vis alder, ellers er man ikke ”rigtigt voksen”. Det er egentligt en tåbelig ide, men ikke desto mindre låner vi masser af penge for at kunne købe disse ting.

Det har resulteret i at mange dansker sidder i bundløs gæld, fordi de køber boliger og biler, der er alt for dyre og afdragene ender med at udhule økonomien, eller fange dem i livslang gæld. Heldigvis er bankerne gode til, at rådgive og forhindre, at man ender i en uheldig situation, som man ikke selv kan styre. Men det sker alligevel, at der er nogen der ender i fælden.

Samme problem er dukker op, når det kommer til biler. For danskerne vil ikke købe brugt, næh nej. Vi vil have nye biler og det skal være en med alt ekstraudstyret. Det er noget der koster penge, og så er det oplagt at tage et lån.

Dagligdags regninger

Det sker ofte at danskerne optager kviklån eller andre hurtige lån for at kunne betale uforudset udgifter eller regninger. Der er faktisk ulovligt, men det sker alligevel, fordi udlåneren ikke tjekker, hvad pengene skal bruges på. Så på den måde slipper folk udenom reglen om at man ikke må optage gæld for at betale gammel gæld.

Det kan være en smart løsning at tage et kviklån, hvis det virkelig haster, så længe man er sikker på, at man kan betale tilbage, så snart man får penge. Ellers kan renterne få det til at løbe løbsk og så bliver det en ond spiral.