Hvornår må baby ikke sove udenfor

De fleste forældre vil før eller siden opleve, at den friske luft man kan få udendørs, er decideret magisk når det kommer til at få baby til at sove godt og længe. Men kan baby altid ligges til at sove i barnevognen i baghaven, eller er der tidspunkter hvor du er nødt til at holde din guldklump indendørs? – Vi giver dig svarene i det følgende.

Når der er for varmt

Det er næppe nogen kæmpe overraskelse, at temperaturen udenfor kan være afgørende for, om det er forsvarligt at lade den lille tage en blunder på terrassen og derfor skal du være opmærksom på, om der er for varmt udenfor. Nu bor vi heldigvis i lille, kolde Danmark og det er derfor sjældent at temperaturene sniger sig op i nærheden af noget der kan være farligt for den lille. Men selvom du sagtens kan holde ud at gå rundt i sommersolen i et par shorts, så skal du huske på, at temperaturen ikke nødvendigvis er den samme inde i barnevognen. En tillukket barnevogn vil ikke have vildt god luftgennemstrømning, hvilket sagtens kan resultere i, at der bliver varmere derinde end udenfor. Det kan sammenlignes lidt med at sove i telt, hvor en lun sommerdag sagtens kan omdanne det indvendige til en finsk sauna.

Hvis der er varmt udenfor bør du derfor altid overveje hvor du parkerer vognen. Undgå at lade den stå lige midt i solen, og find i stedet et køligt sted i skyggen. Måske der også er et godt sted hvor det blæser en smule – det fungerer fremragende som afkøling.

Og så er det naturligvis ikke uvæsentligt hvor meget tøj baby har på. I det fleste tilfælde kan du med fordel tage udgangspunkt i dig selv: Hvad ville du selv have på af tøj, hvis det var dig der skulle ligge og sove i barnevognen.

Når det er for koldt

Ligesom det ikke må være for varmt at sove udenfor, må det naturligvis heller ikke være for koldt. Man siger, at børn kan sove udenfor i temperaturer helt ned til minus 10 grader – hvis de altså er klædt tilstrækkeligt på til det. Hue, handsker, uld og flere lag tøj er nødvendigt når der er tilpas koldt udenfor. En god, varm voksipose kan med fordel benyttes, da den fungerer som en sovepose og derfor bedre kan holde på varmen end en dyne. Samtidig sikrer du dig også, at barnet ikke sparker dynen af.

Uanset om der er meget varmt eller vildt koldt anbefales det, at du holder den lille under opsyn. Der er ingen grund til at blive fanatisk, men ved at mærke barnets temperatur i nakken i ny og næ, vil du have en idé om hvorvidt luren i det fri kan fortsætte.

Vær særligt opmærksom på, at de helt små børn i alderen op til 1,5 år kan have problemer med at mærke kulden, hvorfor de ikke reagerer selvom de reelt set fryser.

Når vejret er voldsomt

Det giver formentligt sig selv at du ikke skal parkere barnevognen i indkørslen under en orkan, men mindre ustadigt vejr kan faktisk også være en udfordring. Regnvejr kan gøre baby våd, hvis vognen ikke er pakket godt ind i et vandtæt regnslag, ligesom voldsomme mængder sne kan gøre middagsluren til en mindre god oplevelse for den lille. De fleste former for vejr kan man heldigvis planlægge sig udenom gennem påklædningen, regnslag osv. Men bliver det mere ekstremt udenfor skal du naturligvis ikke trodse vind og vejr som en overmodig meteorolog praktikant der skal opdatere på vejrsituationen i orkanens øje. Brug din sunde fornuft – er det opholdsvejr for dig selv, så kan din baby også sagtens tage sig i morfar i den friske luft.