Som førstegangskøber kan begreberne indenfor boligverdenen lyde som fremmedord. Når man skal investere mange penge og starte en drøm op, giver det ro i maven at forstå den verden man begiver sig ind i. Derfor får du her en guide, der hjælper dig med at få styr på begreber som boligkøbsbevis, tilstandsrapport og tinglysning. Læs med og lær, hvordan et boligkøb foregår trin for trin.
1. Møde med din bank
Måske har du allerede surfet nettet tyndt og fundet frem til det helt rigtige hus. Sådan starter mange boligeventyr. Det afgørende for fortsættelsen på eventyret er, om du kan låne penge og om du kan låne nok. Så inden du forelsker dig betingelsesløst i et hus, så tag et smut i banken og find ud af, hvad du kan købe for. Din bankrådgiver kan hjælpe dig med beregningerne og udfærdige et købsbevis. Det er et papir, der fortæller dig, hvor meget du helt konkret kan låne for. Med det i hånden kan du fortsætte boligjagten.
2. Møde med andre banker
Hvis tallet på købsbeviset ikke matcher dine drømme, kan du undersøge, om andre banker er villige til at låne dig flere penge. Det kan sagtens forekomme, at én bank har afvist, mens det lader sig gøre hos en anden bank.
3. Boligjagt
Med finansieringen på plads – kan du genoptage boligsøgningen. Det kan være en fordel at få fremvisninger af en række forskellige huse. På den måde bliver du klogere på, hvad dine 1. prioriteringer er.
Hvis du som før nævnt allerede er faldet pladask for et hus, skal du naturligvis gå videre med dette. Vær opmærksom på, at forelskelse kan gøre blind – og inden du binder dig til et hus, bør du gennemgå tilstandsrapport samt elinstallationsrapporten grundigt. Tilstandsrapporten er en skriftlig vurdering over boligens tilstand, der udarbejdes af en uafhængig byggesagkyndig.
4. Grundig gennemgang
Har du en ven, der er håndværker så invitér vedkommende med på rundvisning i boligen. Det er altid godt med et par kritiske øjne.
Det kan være en god idé at kigge på lokalplanen på din kommunes hjemmeside. Er der særlige byggeplaner/udvidelser i området? Som oftest vil en ejendomsmægler nævne det, men det skader ikke selv at være på forkant. Hvad med institutioner som børnehave og skoler og indkøbsmuligheder.
5. Byd på boligen
Er det her du skal bo? Er mavefornemmelsen rigtig? Holdt forelskelsen, da huset blev kigget efter i sømmene? Hvis svaret er ja, så er det nu du skal komme med et bud. Afhængigt at efterspørgslen, liggetiden og sælger situation kan du udfordre salgsprisen. Det er altid tilladt at komme med et bud og udbudsprisen ikke nødvendigvis lig med salgsprisen. Ved nogle hushandler gives der enormt store afslag, mens sælger i andre tilfælde står urokkeligt fast på prisen.
Pas på med at skambyde, dvs. byde virkelig langt under det som sælger ønsker at få for sit hus. Et hus er ofte forbundet med mange minder. Et skambud kan i værste fald træde sælger så meget over tæerne, at det bremser et salg.
Hvis andre ligesom dig, har forelsket sig i boligen, kan der afholdes en budrunde. Her afgiver de interesserede købere deres bedste bud – og efterfølgende er det op til sælger, hvem der får lov at købe boligen.
6. Underskriv købsaftale
Hvis du bliver enig med sælger, udfærdiger ejendomsmægleren en købsaftale. Her nedskrives de betingelser, som indgår i handlen. Som regel inviteres både køber og sælger til et møde hos ejendomsmægleren, hvor papirerne underskrives.
Størstedelen af købsaftalen er en standardaftale, men læs den alligevel godt igennem og sørg for, at pris, overtagelsesdato og andre faktorer er, som aftalt.
7. Selve handlen
Med en underskrevet købsaftale starter handlen. Her kommer banken igen i spil. Den sørger for, at der laves en deponering af et kontantbeløb til ejendomsmægleren. Samtidig stiller den en bankgaranti, og sørger for tinglysning af skødet. Tinglysningen er en offentlig registrering, hvoraf det fremgår, hvem der har rettigheden til boligen.
Håber guiden boligkøb – trin for trin, var en hjælp. Held og lykke med boligjagten 😊