Sådan laver du din egen køkkenhave i en kasse

En køkkenhave i en kasse

Lameller fra gamle persienner kan bruges til gitter til køkkenhave kassen. De findes i mange bredder og længder, og besøger du en genbrugsbutik, kan du sikkert finde nogle til en god pris. Find en persienne mindst 1 m lang. Skær snorene af, og læg lamellerne ud. Klip enderne til med en saks, så de passer til din kasse, og bor huller, hvor lamellerne krydser hinanden, og sæt dem sammen med søm eller små skruer og møtrikker. Det eneste problem, jeg har fundet med persiennerne, er deres vægt.

Når du begynder på havearbejdet om foråret, blæser det som regel. Undertiden blæser de lidt rundt, fordi haven er tom og ikke beskytter mod vinden. En løsning er at sætte dem fast i jorden med et langt galvaniseret søm med 30 cm’s afstand for hvert kryds. En anden løsning er at dække dem med mursten som du sikkert kan få fra en murer. Dette hjælper til at holde dem nede, så de ikke blæser væk.

Sjove ideer for børn

Træ- eller lamelgitre kan males; det plejer børn at elske, især med flotte farvesammensætninger. Jeg kan bedst lide hvidt, det giver den bedste visuelle effekt (“Trist”, siger børn). Man kan også skrive på dem (“Fedt”, siger de). Nogle vil gerne notere, hvad de har plantet. Det er sjovt at få gæster til at signere gitteret, især børn og børnebørn. Lad dem vælge et kvadrat i køkkenhave , der så bliver deres eget. Når de ringer, kan du fortælle, hvordan det går med deres planter. Jeg tror, at de vil ringe lidt oftere.

Beskyt din køkkenhave

For at beskytte et eller flere kvadrater i en køkkenhave mod vejr eller skadedyr er det første skridt at konstruere en U-formet trådramme, der passer ned over kvadraterne. Det er en god idé at konstruere flere rammer af forskellig størrelse, som kan bruges til alle dine kasser. Du skal helt enkelt bygge et trådbur, som passer hen over hver enkelt. Senere kan du beklæde burene med forskelligt materiale for at beskytte kvadraterne mod diverse farer.

Jeg synes, at det er lettest at bygge et bur af plastic-coated trådhegn. Det kan klippes med en bidetang, og over en hård kant kan det bøjes til enhver tænkelig form. Du kan konstruere en firesidet trådkasse af to U-rammer eller bare en tosidet. Der er mange forskellige typer af trådnet at vælge imellem. Trådnet fås i ruller med forskellig højde og længde og med varierende maskestørrelse.

Hønsenet

Et andet almindeligt materiale, jeg kan lide, er hønsenet. Det fås med 2,5 cm store huller eller med 5 cm store huller. Den mindste hulstørrelse er stærkest, men koster også lidt mere. Det tager også længere tid at bøje det i form, men det holder flere skadedyr ude end det med hulstørrelse på 5 cm. Hønsenet kan klippes med bidetang eller en kraftig havesaks. Tråden er skarp, så tag handsker på. Du kan købe en hel rulle på 1 m eller 1,2 m`s højde. I nogle byggemarkeder kan du købe den længde, du skal bruge, i stedet for at købe hele rullen.

Fordelene ved et trådbur

Et bur af hønsenet, der dækker hele din ramme, gør det ret let for dig at beskytte din afgrøde mod sultne rådyr, fugle, der trækker løg og hvidløg op, og katte, der graver i jorden. Du kan dække buret med skyggenet for at beskytte frøplanter mod for megen sol. Buret vil også give unge planter beskyttelse mod stærk blæst. Byg dit bur højt nok til at kunne rumme planterne, når de har nået deres fulde højde.

Hvis planterne begynder at vokse gennem trådnettet, er det meget svært at tage buret af. Tag fat i buret med fingrene og løft det af, sørg for planterne, og sæt buret tilbage igen. Kontakt evt en tømrer, hvis det er for stor en opgave. Et bur i fuld højde skal have en rammebund af træ til støtte, men det passer fint til din haveramme af træ. Læg mærke til, hvor godt alt i køkkenhaven passer sammen.