Vedligeholdelse af terrassen og andre sten i haven

Ser man rundt i mange af de danske haver i dag, så er det ikke til at tage fejl af, at sten i alle former og farver er populære og har været det i en del år. Nogen vælger at lægge sten i haven for at undgå at skulle slå så meget græs, mens andre gør det fordi de synes det er pænt og fordi det kan bruges til at skabe en flot have som er delt op i sektioner og områder. Mange bruger også sten til at lave kanter og højbede og på den måde agere grænseflade til noget andet.

Mange har valgt at gøre brug af de kendte grå Holmegårdssten fordi de både er pæne og er rimelige i deres pris. Efter de skiftede navn fra Herregårdssten til Holmegårdssten er de godt nok steget i pris, men i forhold til mange eksklusive italienske fliser, så er det ikke mange penge de koster.

Uanset om man lægger Holmegårdssten eller andre former for sten i haven, så starter de altid med at være flotte, rene og den farve som man nu har valgt. Over tid vil de dog som alt andet begynde at blive snavsede og det kan ske, at der begynder at vokse alger eller andre former for snylteplanter på dem.

Ligger de et sted hvor du går eller kører meget, så kan det også være, at der er spildt olie eller andre ting på dem som langsomt får dem til at se mere og mere kedelige ud. Det er ikke altid at man selv lægger mærke til det for det sker over flere år og på samme måde som at forældre ikke ser, at deres børn vokser, så ser man det måske først når fliserne er meget beskidte eller hvis man kigger på et billede fra dengang man lagde dem.

Heldigvis er der håb forude og hvis du holder øje med katalogerne fra diverse byggemarkeder, så kan du jævnligt finde gode højtryksrenser tilbud i flere af disse kataloger. En højtryksrenser eller højtryksspuler, er en maskine som ved hjælp af en lille kompresser (det vil sige lufttryk) blæser vand (fra din haveslange) ud med høj fart og derfor enorm kraft.

Det kommer sikkert ikke bag på dig, at vand kan have en enorm kraft og at det er vand der har skabt de fleste af de klippeformationer vi kender i dag. Derfor er vand også perfekt til at rense dine sten i haven og det er ikke særlig svært. Hvis du har en haveslange og mulighed for at sætte højtryksrenseren i en stikkontakt, så er det eneste du har brug for lidt tid og energi. Måske har du børn eller børnebørn der vil synes at det er sjovt og hjælpe til.

Hvis du ikke vil blive våd, så kan du vælge at gøre det i bare tæer eller at tage gummistøvler på. Fordi der er så meget tryk på så har du vand og evt. snavs overalt, men slutresultatet bliver flot og kan ofte holde i flere år.